„Limba română, ostatică în inima separatismului” – premiul I la concursul „Tinere Talente”

0
340

Săptămâna trecută, la Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” s-a desfăşurat dezbaterea cu tema „Presa Românească din comunităţile aflate în jurul graniţelor României”, care a prilejuit festivitatea de decernare a premiilor concursului „Tinere talente”. Manifestarea a fost organizată de ziarul Jurnalul Românesc, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dolj şi Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman. La eveniment au participat junalişti, formatori de opinie, cadre universitare, oameni de cultură, reprezentanţi ai mediului studenţesc.

festivitateBiblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova a găzduit, pentru al doilea an consecutiv, festivitatea de decernare a premiilor concursului „Tinere talente”, cu tema „Românii din comunităţile istorice”, un concurs realizat pe baza unui proiect finanţat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE – DPRRP). Premiile au fost înmânate, simbolic, preşedintelui Asociaţiei Studenţilor basarabeni din Craiova, iar evenimentul a cuprins şi o discuţie liberă despre presa românească din comunităţile româneşti aflate în jurul graniţelor României. Astfel, premiul I a fost câştigat de Diana Catana, din Chişinău, cu un articol sugestiv intitulat „Limba română, ostatică în inima separatismului”, un articol în care este abordată problema gravă a învăţământului în limba română din regiunea separatistă Transnistria.

Presa Românească din comunităţile aflate în jurul graniţelor României

         festvitate 1Premiul al II-lea a fost câştigat de tânărul Iurie Rotari, din Bălţi, cu un reportaj tulburător despre deportarea în Siberia a românilor din Bălţi, de către regimul sovietic. Este povestea celebrului avocat bălţean Teodor Drâmbei, trimis într-un gulag în anul 1940, infern de unde nu se mai întoarce. Iurie Rotari surprinde, în reportajul său, o discuţie cu nepoata marelui avocat.

         Premiul al III-lea a fost câştigat de doi tineri, Ana Gurdiş şi Alexandru Smiricinschi, pasionaţi de video şi fotografie, pentru un film documentar sugestiv intitulat „La bunica în sat”.

         Diplomele pentru cei patru câştigători au fost decernate, simbolic, de către Romeo Crîşmaru, directorul ziarului Jurnal Românesc, preşedintelui Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Craiova, Liuba Eremia, deoarece tinerii laureaţi ai concursului nostru nu au putut fi prezenţi la Craiova, din motive obiective.

         Festivitate de premiere a fost urmată de o analiză a rolului media în comunităţile româneşti moderatî de jurnalistul Mihai Firică. Mediul academic  afost reprezentat de lect.univ.dr Xenia Negrea, de la Departamentul Comunicare şi Jurnalism al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Craiova care a subliniat rolul pe care îl au tinerii jurnaliţti din comunităţile româneşti în scrierea efectivă a istoriei şi în încercarea continuă de normalizare a unor situaţii grave cu care se confruntă românii din acele comunităţi istorice.