Unanimitate de voturi pentru Opera Naţională Craiova

1
446

Consilierii municipali au votat, ieri, în unanimitate, schimbarea denumirii Teatrului Liric în Opera Română din Craiova. Managerul Antoniu Zamfir le-a explicat aleşilor locali că, deşi se poate mândri cu solişti de talie naţională, repertoriu şi evenimente de execepţie, organizate în cei 30 de ani de activitate, nu poate fi denumită Operă naţională întrucât nu este subordonată Ministerului Culturii, ci autorităţilor locale.

Nu toţi consilierii au fost însă familiarizaţi cu acest subiect. Consilierul PP-DD, Ionel Pană, a luat cuvântul şi a cerut să i se explice de ce se vine cu o astfel de propunere. Alesul Ionel Pană a avansat chiar ideea că, în acord cu noua sa denumire, fostul teatru liric va trebui să introducă în program spectacole de operă, ceea ce nu a fost până acum. „Eu sunt de acord să schimbăm denumirea, nu am nimic împotrivă. Dar pe mine mă interesează ce activitate se va desfăşura acolo, adică vor fi şi spectacole de operă? Să ni se explice şi nouă, consilierilor, ce înseamnă această schimbare de titulatură, nu doar să fim aduşi aici numai ca să ridicăm mâna la vot”, şi-a exprimat indignarea Ionel Pană de îndată ce preşedintele de şedinţă a terminat de lecturat titulatura proiectului.

Se schimbă doar titulatura, nu şi activitatea

Managerul instituţiei, Antoniu Zamfir, le-a spus consilierilor că Teatrul Liric din Craiova şi-a schimbat, în cei 30 de ani de existenţă, de foarte multe ori denumirea, dar că hotărârea de transformare în Opera Română Craiova este una istorică. „Tradiţia spectacolului muzical în Craiova are o vechime de foarte mulţi ani şi ceea ce se întâmplă astăzi, prin vot, este o reparare morală care se i aduce. Activitatea însă nu se va schimba sub nici o formă. Din contră, sperăm că, prin preluarea acestei denumiri, ea să devină cât se poate de vizibilă. Spectacolele vor continua şi de acum înainte cu operă, operetă, musicall, balet şi opere pentru copii, adică cu tot ceea ce face o instituţie de cultură de la Bucureşti, de la Timişoara sau de la Iaşi”, a declarat Antoniu Zamfir.

Cea mai mare susţinere pentru Opera Română Craiova

Autorităţile şi-ar fi dorit să îi denumească teatrul drept Opera Naţională Craiova, dar acest lucru nu a fost posibil. Antoniu Zamfir a explicat că Teatrul Liric craiovean a fost înfiinţat în 1968, la iniţiativa autorităţilor locale de la vremea respectivă, motiv pentru care dintotdeauna a fost sub tutela municipalităţii, aşa cum este şi acum când este finanţat de Primăria Craiova. „Diferenţa dintre Teatrul Liric Craiova şi Opera Română Craiova şi celelalte instituţii din ţară este aceea de a nu avea încă titulatura de Opera Naţională Română din Craiova. Ministerul Culturii clasifică instituţiile în funcţie de importanţa lor, noi rămânem în subordinea CL, ne bucurăm în acest moment de cea mai mare susţinere pe care o poate avea actul cultural de către autorităţile publice”.

Un partener egal al Filarmonicii „Oltenia”

În calitate de spectator fidel al Teatrului Liric, consilierul Bianca Predescu a spus că denumirea de Opera Română din Craiova tinde să reflecteze calitatea actului cultural. „Am observat o diferenţă vizibilă a actului cultural. În primul rând, festivalul a fost dedicat operei verdiene, anul acesta fiind dedicat lui Verdi, şi cele mai cunoscut opere ale sale au fost interpretate de solişti de marcă din ţară şi de foarte mulţi de o valoare adevărată din alte ţări. Cred că criovenii au remarcat acest lucru şi spun asta pentru că este pentru prima dată când am văzut sala plină, nu mai erau bilete. Deci această transformare a denumirii este benefică. Deşi nu se poate subordona Ministerului Culturii, merită să fie un partener egal al Filarmonicii Oltenia din Craiova în toate proiectele pe care le desfăşoară”.

1 COMENTARIU

Comments are closed.