Un referent al Primăriei Radovan a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 6 ani pentru fals în declarații. Acesta a fost trimis în judecată de procurorii DNA Craiova, fiind acuzat că a obținut în mod ilegal 32.184,65 lei (echivalentul a 7.578,86 euro) de la APIA, după ce a depus acte falsificate din care reieșea că soția sa ar exploata 32 hectare de teren. Instanța l-a obligat pe inculpat la achitarea sumei de 32.184,64 lei cu dobânzile și penalitățile legale către APIA București și la 10.500 de lei cheltuieli judiciare.
Reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunțat că Florea Tudor, funcționar public la Primăria comunei Radovan, mai exact referent, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 6 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, înșelăciune, fals și uz de fals săvârșite în scopul de a ascunde comiterea uneia dintre infracțiunile de corupție sau asimilate infracțiunilor de corupție, fals în declarații, toate în formă continuată. În plus, doljeanul are de achitat 32.184,64 lei cu dobânzile și penalitățile legale în favoarea părții civile APIA București și 10.500 lei cheltuieli judiciare către stat. Sentința a rămas definitivă pe 5 noiembrie a.c., la Curtea de Apel Craiova.
Reamintim că, în luna martie a.c., procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Florea Tudor, referent la Primăria Radovan, judeţul Dolj, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor, înşelăciune, uz de fals, fals în declaraţii și fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut că „în perioada anilor 2009 şi 2010, inculpatul Tudor Florea, referent în cadrul Primăriei Radovan, judeţul Dolj, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) – Centrul Local Băileşti, în numele soţiei sale, cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă folosind declaraţii şi documente false, inexacte sau incomplete (declaraţii de suprafaţă, adeverinţă emisă de Consiliul Local Perişor, judeţul Dolj, contracte de arendă). În concret, învinuitul a declarat reprezentanţilor APIA, în mod mincinos, că soţia sa exploatează suprafaţa de 32 ha de teren agricol şi, în această modalitate, a obţinut în mod injust suma totală de 32.184,65 lei (echivalentul a 7.578,86 euro), reprezentând subvenţii plătite din Fondul European de Garantare pentru Agricultură şi de la bugetul naţional cu titlul de plăţi naţionale directe”.
Pe 25 martie dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Băilești, iar pe 5 iunie a fost pronunțată sentința pe fond. Reprezentanții DNA Craiova au făcut recurs, soluționat pe 5 noiembrie a.c. de Curtea de Apel Craiova, instanță care nu a modificat pedeapsa primită de inculpat.