Despre nunta la olteni, în cadrul proiectului educativ „Tradiții și obiceiuri la români”

0
499

Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei a fost, în urmă cu două zile, gazda unei activități având ca temă complexul ceremonial de nuntă specific zonei etnografice Dolj. Evenimentul a fost prilejuit de reluarea proiectului educativ „Tradiții și obiceiuri la români”, inițiat de Liceul Tehnologic C.F. Craiova și desfășurat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Dolj, Muzeul Olteniei – Secția de Etnografie, Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan”, Biblioteca „George Șt. Marincu” Calafat și Ansamblul „Rozele Calafatului”. Proiectul, menit să promoveze tezaurul etnografic  românesc, este susținut de Consiliul Județean Dolj și de Primăria Calafat.

Spectacolul realizat de Ansamblul „Rozele Calafatului” (coordonator: bibliotecar Marinela Carauleanu) și de elevi de la Liceul Tehnologic C.F. (coordonatori: prof. Anca Moldoveanu și prof. dr. Petruța Ungureanu) a fost precedat de intervențiile „Ceremonialul de nuntă în zona etnografică Dolj” (dr. Cornel Bălosu, șeful Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei) și „Portul tradițional de nuntă în Oltenia” (prof. dr. Maria Tronea).

Evenimentul se înscrie în suita de activități dedicate sărbătoririi a 20 de ani de la intrarea României în Organizația Internațională a Francofoniei, după cum a precizat profesor dr. Maria Tronea, inițiatorul acestui proiect educativ.