Enescu şi Beethoven, într-o seară de muzică de cameră

0
470

Organizat, între 13 noiembrie şi 17 decembrie, de Filarmonica „Oltenia”, cu susţinerea financiară a municipalităţii craiovene şi a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală” – ediţia a XXXVIII-a continuă cu o seară de muzică de cameră. Este vorba despre recitalul violonistei Cristina Anghelescu şi pianistului Mihai Ungureanu, susţinut astă-seară, cu începere de la ora 19.00. Cei doi muzicieni interpretează Sonata nr. 2 în Fa minor, op. 6, de George Enescu, şi Sonata nr. 9 în La major, op. 47, „Kreutzer”, de Ludwig van Beethoven. Preţul biletului este de 10 lei (pentru elevi, studenţi, pensionari – 5 lei).

CRISTINA ANGHELESCU a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, la clasa maestrului Ştefan Gheorghiu (discipol al lui David Oistrah). Este laureată a numeroase concursuri internaţionale de mare dificultate: „J. Thibaud” (Paris, 1981), „Alberto Curci” (Neapole, 1983), „Tibor Varga” (Sion, 1983), „Dr. Luis Sigale” (Vina del Mar, 1985), „Ceaikovski” (Moscova, 1986), „Jean Sibelius” (Helsinki, 1990; Andria 1991).

Prezenţă activă pe toate scenele din România încă din perioada studenţiei, a fost invitată şi re-invitată să concerteze în săli renumite, ca „Schauspielhaus” din Berlin, cu orchestre importante la Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra, Orchestrele Radio Helsinki şi Madrid etc., în colaborare cu celebrii maeştri ai baghetei Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Erich Bergel şi cu toţi dirijorii români. A efectuat numeroase turnee de concerte şi recitaluri în toate ţările Europei, în Taiwan, Thailanda, America de Sud şi cea de Nord. Solistă-concertistă a Formaţiilor Muzicale Radio, Cristina Anghelescu apare în numeroase recitaluri, în colaborare cu mulţi muzicieni români şi străini, abordând un repertoriu deosebit de divers.

 

Solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul MIHAI UNGUREANU a absolvit, în anul 1977, cursurile Liceului de Artă din Bănie, iar ca student al Academiei de Muzică din Capitală a beneficiat de îndrumările reputaţilor muzicieni Dan Grigore şi Ioana Minei. Din anul 1981 a început să susţină o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din ţară, deosebita sa prezenţă scenică fiind apreciată şi peste hotare.

În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, Mihai Ungureanu a concertat în centre culturale renumite din Europa, America şi spaţiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran). Este laureatul mai multor competiţii naţionale şi a fost distins cu Premiul Criticii Muzicale (1986). De asemenea, participă frecvent în juriile unor importante concursuri internaţionale. În calitate de director general (în perioadele 1990-2000 şi 2003-2009) şi de director artistic (între 2000-2003) al Filarmonicii „Oltenia”, a întreprins şi organizat numeroase turnee peste hotare (în Italia, Germania, Franţa, Elveţia, Spania, Gibraltar).