România, la coada Europei

0
431
România este a treia țară din coada clasamentului statelor din Europa în ceea ce privește rata de vaccinare a copiilor împotriva coronavirusului, arată datele European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Însă, în ultimele două săptămâni, țara noastră a înregistrat o creștere a numărului de minori care s-au vaccinat, a precizat pentru Edpedu.ro medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Mai exact, datele ECDC arată că România are o rată de vaccinare a minorilor împotriva Covid-19 de 4,1%, iar mai puțin decât noi au Croația (2,1%) și Bulgaria(1%), la grupa de vârstă sub de 18 ani. La polul opus, cea mai mare rată de vaccinare împotriva Covid-19 în rândul copiilor o are Portugalia (32,4%), fiind urmată de Spania (29,9%), Belgia (27,7%) și Finlanda (27,5%).

  • Datele prezentate în Vaccine Tracker sunt colectate prin intermediul Sistemului European de Supraveghere (TESSy). Țările UE/SEE raportează date săptămânale agregate privind numărul de doze de vaccin distribuite de producători în țară, numărul de doze primite și numărul de doze administrate copiilor sub 18 ani, populației adulte, datele fiind structurate pe grupe de vârstă și în anumite categorii de grupuri țintă, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății (HCW) și rezidenții din instituțiile de îngrijire pe termen lung (LTCF). Medicul Valeriu Ghoerghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a precizat pentru Edupedu.ro, în conferința săptămânală de la Guvern, că „se înregistrează o creștere chiar importantă” în ceea ce privește vaccinarea minorilor eligibili din România. „La grupa de vârstă 12-15 ani, acoperirea vaccinală se apropie de 10%, iar la 16-19 ani se apropie de 28%, asta în condițiile în care acum 2 săptămâni eram undeva la 6% la 12-15 ani și 22% la 16-19 ani. Din ce în ce mai mulți tineri sunt prezenți în centrele de vaccinare”, a precizat Gheorghiță. De menționat aici că ECDC-ul calculează procentele din grupa de vârstă 0-18 ani, în timp ce România calculează defalcat din grupele de vârstă 12-15 ani și 16-19 ani, deci în numărătoare intră și adulți. Gheorghiță a mai  spus că, în Europa, rata de vaccinare a copiilor a depășit 50% la grupa de vârstă 12-15 ani și peste 65%-70% la grupa de vârstă 16-19 ani. „Într-o pandemie în care varianta virală dominantă este cu o contagiozitate atât de ridicată, practic similară cu a bolilor virale ale copilăriei (varicela, vărsatul de vânt și celelalte afecțiuni) va fi foarte greu să limităm răspândirea virusului fără să avem o acoperire vaccinală crescută și la grupa de vârstă tânără pentru că doar prin vaccinarea unui număr suficient de mare de persoane vom avea aceste beneficii legate de limitarea transmiterii și de numărul nou de cazuri”, a avertizat medicul.