Rata de absorbţie a fondurilor europene în municipiul Craiova, pe exerciţiul financiar 2014-2020, este sub 20%

0
439

Rata de absorbţie a fondurilor europene în municipiul Craiova, pe exerciţiul financiar 2014-2020, este sub 20%, conducerea PSD a primăriei dovedind încă o dată că îi lipseşte capacitatea de implementare a proiectelor europene, conform graficului iniţial. Chiar dacă primăriţa PSD Olguţa Vasilescu vede triplă rata de absorbţie, întârzierile la proiectele europene nu pot fi recuperate cu minciuni şi cu modalităţi absurde de calcul a gradului de absorbţiei prin care, la unele proiecte, anunţă un grad de implementare şi de 10 ori mai mare decât cel real.

“Primăria municipiului Craiova este în mare întârziere la absorbţia fondurilor europene din cauza lipsei capacităţii de implementare a proiectelor. A trecut o perioadă extrem de mare între devizele întocmite la faza DALI şi contractele de finanţare şi devizele actualizate pentru faza de proiectare şi execuţie. Din cauza acestor întârzieri, care sunt chiar şi de doi ani şi jumătate la unele proiecte, municipiul Craiova va plăti zeci de milioane de lei de la bugetul local. Trag un semnal de alarmă că ne aflăm la sfârşitul anului 2021, iar implementarea proiectelor finanţate din POR 2014-2020 este la un grad de absorbţie de aproximativ 20%. Există riscul ca aceste proiecte să fie întârziate şi mai mult şi, dacă nu cheltuim banii până în 2023, o să fim nevoiţi să îi dăm înapoi la Uniunea Europeană. Cred că municipiul Craiova este unul dintre oraşele cu cel mai mic grad de absorbţie a fondurilor europene din România, inclusiv din Oltenia. Municipiile Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea au un grad de absorbţie mult mai mare decât municipiul Craiova. Nu mai dau exemple de oraşe din vestul ţării…”, a afirmat consilierul local PNL Teodor Sas, în cadrul şedinţei CL Craiova.

Primăria Craiova are în implementare 23 de proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, cu o valoare totală de 104,25 milioane euro, din care valoarea eligibilă este de 96,37 milioane euro, iar până la finalul lunii august 2021 sumele decontate se ridicau la 14,65 milioane euro, ceea ce însemna un procent de 15,2%.

“Deşi aceasta este realitatea implementării proiectelor europene în Craiova, conducerea primăriei dezinformează locuitorii municipiului Craiova şi susţine cu tupeu, obrăznicie şi minciună că gradul de absorbţie este de 56%, pe motiv că acesta „se calculează pe etape”. De fapt, până la finalul lunii august 2021, sumele decontate se ridicau la 14,65 milioane euro, ceea ce însemna un procent de 15,2%. În ceea ce priveşte rata medie a progresului proiectelor, aceasta era de circa 11%, potrivit datelor transmise de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia în răspunsul la solicitarea pe baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, pe care am făcut-o privind situaţia implementării proiectelor europene depuse de UAT Craiova în cadrul POR 2014-2020. De exemplu, proiectul de 56 milioane lei pentru modernizarea căii de tramvai are un grad de progres de 0,01%, iar suma rambursată este de 118.768,22 lei, adică de 0,21%. De asemenea, proiectele pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale sunt implementate în procente de 0,03% până la maxim 3,83%, iar proiectul pentru reabilitarea energetică a Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, în procent de 2,84%. În ceea ce priveşte proiectul de 92,47 milioane lei pentru achiziţia a 30 de autobuze noi, nu a fost depusă nicio cerere de rambursare, deci gradul de absorbţie este zero”, conchide consilierul Teodor Sas, vicepreşedintele PNL Craiova.

 

Biroul de presă al PNL Dolj