Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj : Creştem gradul de securizarea a Aeroportului Internaţional Craiova

0
2033

        Aeroportul Internaţional Craiova va fi dotat cu echipamente moderne pentru scanarea bagajelor. Achiziţia face parte dintr-un program mult mai amplu de securizare şi modernizare a aeroportului, pentru care Consiliul Judeţean Dolj a semnat deja un contract de finanţare din fonduri europene. Echipamentele de securitate vor aduce un grad sporit de siguranţă şi mai multă eficienţă în activitatea de transport aerian. Noile aparate de ultimă generaţie presupun scanarea bagajelor de cală şi de mână cu tehnologie de tip computer tomograf cu radiaţii X şi algoritmi de detecţie automată a substanţelor explozive. Valoarea estimată a achiziţiei este de aproape cinci milioane de euro.

Aeroportul Craiova se dotează cu echipamente de cinci milioane de euro, pentru scanarea bagajelor. Este vorba de scanere performante pentru controlul bagajelor, echipamente care vor fi achiziționate în cadrul unui proiect european mai amplu. RA Aeroportul Craiova a semnat, în luna august, un contract de finanțare din fonduri europene nerambursabile în valoare de aproximativ 16 milioane de euro, care are drept scop securizarea completă a Aeroportului Craiova și nu doar în interiorul terminalelor, ci și de-a lungul întregului său perimetru. “Suntem în plin proces de implementare a unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 5 milioane de euro, proiect prin care creştem gradul de securizarea a Aeroportului Internaţional Craiova, este un proiect de care era mare nevoie, fiind vorba de un aeroport la standarde internaţionale, avea nevoie de o modernizare şi retehnologizare pe tot ceea ce înseamnă echipamente de securizare, dar şi alte facilităţi în ceea ce înseamnă proceduri care vizează verificarea unor bagaje sau persoane pe intrarea sau ieşirea din ţară. Sunt deja lansate licitaţiile pentru achiziţionarea de echipamente, se va înlocui gardu perimetral, va fi montat un nou sistem de supraveghere video în tot ceea ce înseamnă aeroport, adică şi interior şi exterior. Am avut şi până în acest moment echipamente moderne, dar aşa cumse ştie în materie de tehnologie există progres, există dezvoltare permanentă şi noi trebuie să ţinem pasul cu această tehnologie, pentru că vorbim de securitate, până la urmă de securitatea oamenilor”, a subliniat Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Fluxul de îmbarcare – debarcare trebuie să fie cât mai rapid

Aşadar, Aeroportul Internaţional Craiova cunoaşte o nouă etapă de modernizare. Implementarea acestui proiect va însemna un grad sporit de siguranță și mai multă eficiență în activitatea aeroportuară. Asta va duce, în mod cert, la conturarea unor condiții mai bune pentru pasageri și mai atractive pentru companiile de transport aerian. “De aceea, vorbim de aparate moderne de scanat bagaje, echipamente cu raze X, vorbim de porţi pentru scanarea persoanelor, vorbim de echipamente pentru detectarea armelor şi explozibililor. Sunt echipamente cu înalt grad de tehnologizare şi e bine să fim puşi la punct cu tot ceea ce înseamnă standarde în acest domeniu. Aeroportul, anul trecut, a avut undeva la peste 500 de mii de pasageri. Anul acesta, din păcate, ne-am confruntat, ne confruntăm cu pandemia, dar, cu toate acestea, se zboară. Sunt curse spre Italia, Germania, spre UK. Spre Londra sunt curse zilnice. Continuăm şi cu lucrările Aeroportului. Avem intenţia de a mai deschide alte două porţi de îmbarcare pentru a scurta timpii de îmbarcare şi se lucrează la Terminalul Plecări, pe care de altfel îl vom extinde cu încă 1000 de metri pătraţi. Apoi vom încerca să recompartimentăm şi partea de Sosiri, astfel încât fluxul de îmbarcare – debarcare să fie cât mai rapid. Avem zile în care la aceeaşi oră decolau două aeronave şi avem la îmbarcare câteva sute de persoane”, a explicat Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Adrian Predescu, directorul Aeroportului Internaţional Craiova :

Proiectul este finanţat prin POIM 2014-2020 şi are o valoare estimată de 64 milioane de lei, din care fonduri nerambursabile de aproximativ 54 milioane de lei, contribuţia CJ Dolj fiind de doar 1,2 milioane de lei şi contribuţia de la bugetul statului de 3,8 milioane de lei. Termenul de finalizare a proiectului este 20 septembrie 2022. Investiţia constă pe de o parte dintr-un gard permetral, un gard intelligent care va asigura securizarea aeroportului, atât pe timp de zi, cât şi pet imp de noapte, antiefracţie, tentativă de escaladare sau deterioare, un grup tehnologic perimetral şi nu în ultimul rând, un grup de echipamente de securitate : două echipamente de top EDS pentru controlul bagajelor de cală şi trei echipamente EDSC cu raze X standard pentru controlul bagajelor de cabină. Valoarae acestor echipamente este de aproximativ 25 de milioane de lei