Controale în trenuri şi în gări

0
243

Polițiștii de la transporturi continuă acțiunile, la nivel național, pentru siguranța cetățenilor care călătoresc și pentru limitarea creșterii numărului de infectări în rândul acestora, ca urmare a pandemiei SARS COV-2. Până la jumătatea zilei, a fost verificat, în principal, modul în care sunt respectate normele sanitare, în peste 250 de trenuri de călători și 225 de stații de cale ferată.

La data de 28 octombrie 2020, polițiștii Direcției de  Poliție Transporturi acționează la nivel național, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru verificarea modului de aplicare a dispozițiilor legale pentru limitarea creșterii numărului de infectări în rândul populației, ca urmare a pandemiei SARS COV-2. În cadrul acțiunii, până la jumătatea zilei, a fost verificat, în principal, modul în care sunt respectate normele sanitare, în 225 de stații de cale ferată și 255 de trenuri de călători. Polițiștii au legitimat 1.120 de persoane, au depistat 2 urmăriți, 2 minori lipsiți de supraveghere și au surprins în flagrant delict 2 persoane bănuite de furt. Au fost aplicate 484 de sancțiuni contravenționale, dintre care 415 la Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Totodată, au mai fost aplicate și 40 de sancțiuni  la Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, 10 la H.G. nr. 203/1994 pentru stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele privind transporturile pe căile ferate române și 19 la alte acte normative. Valoarea amenzilor aplicate este de 120.570 de lei.

Situaţia în Dolj

În ultimele 24 de ore, sub coordonarea Direcției de Poliție Transporturi, polițiștii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova au acţionat pentru creșterea gradului de ordine și siguranță publică și pentru verificarea respectării regulilor pentru limitarea efectelor pandemiei SARS COV-2, împreună cu jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova şi reprezenţanţi ai CFR Călători. La acțiunea desfăşurată în judeţul Dolj au participat 50 de polițiști, jandarmi și reprezentanți ai CFR Călători. Echipele de control au fost prezente în trenurile de călători, stațiile de cale ferată și aeroporturi, acționând pentru păstrarea măsurilor de siguranță sanitară în rândul călătorilor. Purtarea măștii de protecție la bordul trenurilor CFR Călatori este obligatorie pe toată durata călătoriei, precum și în zonele de așteptare a trenurilor – stații de cale ferată, peroane, săli de așteptare. În urma activităţilor de verificare desfăşurate, forţele de ordine au legitimat 80 de persoane, fiind aplicate 49 de sanţiuni contravenţionale în valoare de 8.300 de lei. Dintre acestea, 42 de sancţiuni au fost aplicate conform legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid 19. De asemenea, poliţiştii în cadrul acţiunii au constatat două infracţiuni.
Exemplu:
Cu ocazia activităților specifice desfășurate în trenul IR 1590, care circula pe ruta Craiova – București, la urcarea în tren polițiștii din cadrul Biroului de Siguranță Publică și Protecția Călătorilor au depistat  un bărbat de 52 ani, din Dr. Tr. Severin, județul Mehedinți, care transporta într-un bagaj 69 de recipiente din plastic, cu alcool etilic care nu aveau aplicate timbre de marcaj fiscal.
Cele 69 de recipiente au fost ridicate în vederea continuării cercetăriilor, în cauză fiind
întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art. 452 alin. 1 lit. h din Cod Fiscal.
 Apel către călători

La acțiune, polițiștii din cadrul structurilor de poliție transporturi sunt sprijiniți de forțe ale Jandarmeriei Române, Poliției Locale și reprezentanți CFR Călători.

CFR Călători face apel la călători să NU urce în tren, dacă la casa de bilete li se comunică faptul că nu mai sunt locuri. Recomandarea este valabilă și pentru persoanele posesoare de abonamente/autorizații.

Pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport, inclusiv a persoanelor care au abonamente/autorizații și pentru a putea fi, astfel, dimensionată cât mai bine capacitatea trenurilor la numărul de locuri solicitat, recomandăm tuturor călătorilor procurarea biletelor din timp.

Este important ca pasagerii să evite aglomerația și să nu aleagă pentru destinația lor doar trenurile de la orele de vârf. Dacă vor face rezervări din timp, se pot suplimenta în mod operativ trenurile, înainte de plecare.

Purtarea măștii de protecție la bordul trenurilor CFR Călatori este obligatorie pe toată durata călătoriei, precum și în zonele de așteptare a trenurilor – stații de cale ferată, peroane, săli de așteptare.

Suntem la datorie, pentru siguranța cetățenilor și vom aplica în continuare legea, în toate situațiile în care se impune luarea măsurilor legale.