Alb-albaştrii, ridiculizaţi de FCSB

0
310

Universitatea Craiova – FCSB 2-5

Au marcat: Larie – autogol 66, Kelic 72 / Gnohere 1, Teixeira 34, Fl. Tănase 62, Budescu 70. Fl. Coman 82.

Severin, stadion: „Municipal”, spectatori: 11.000.

Universitatea Craiova: Calancea 3 – Datkovic 4 (58 Dimitrov) 4, Kelic 4, Tiago Ferreira 4 – Martic 4, Screciu 3 (83 Briceag), Mateiu 5, Bancu 4 – Gustavo 3, Mitriţă 3 (63 Burlacu) 6, Băluţă – cpt 5. Antrenor: Devis Mangia.

FCSB: Niţă 6 – Enache 7, Bălaşa 7, Larie 6, Momcilovic 8  – Ov. Popescu 7, Nedelcu 7 (76 Pintilii) 6 – Teixeira 8, Budescu 8 (73 Fl. Coman) 8, Tănase – cpt. 9 – Gnohere 8 (52 Alibec) 8. Antrenor: Nicolae Dică.

Arbitru: Istvan Kovacs (Carei)

 

Statistica spunea că Steaua/FCSB nu a mai pierdut de 15 ani contra Craiovei, iar anul acesta câştigase ambele derby-uri jucate la Severin, 2-1 şi 1-0. O ploaie rece care a udat toată duminica oraşul de la Dunăre a sporit şi mai mult regretele oltenilor că nu s-a inaugurat arena acoperită din Bănie, pentru care s-a împins la maxim aşteptarea programării. Şi totuşi, pesete 10.000 de oameni au înfruntat intemperiile pentru a vedea disputa a cărei câştigătoare devenea lider în Liga I.

Deşi s-a promovat asiduu rivalitatea, organizatorii au părut că-şi însuşesc dinainte un statut de obedienţă, afişând pe tabelă denumirea Steaua în dreptul oaspeţilor. Şi startul de meci a confirmat această inferioritate a Craiovei şi pe teren. Screciu a jucat superficial o minge la centru, Florin Tănase a dus-o până în careul advers şi i-a oferit lui Gnohere un assist în secunda 45. Calancea nu a apărat scurtul, confirmându-şi forma proastă care-l cuprinde la meciurile cu FCSB. Şocul intrării cu dezavantaj „de la vestiare” i-a pus pe butuci pe olteni şi Budescu putea face 2-0 în minutul 7, dar a zguduit doar reclamele din spatele porţii. Oaspeţii au controlat derby-ul, etalând un joc mult mai elaborat, fără distanţă între linii. Budescu şi Teixeira au făcut legea la mijloc, Momcilovic şi Tănase au fost pistoane în banda stângă, iar Gnohere a arestat aproape orice minge lungă, aducându-şi coechipierii în careul advers. Superioritate netă a roş-albaştrilor s-a concretizat prin golul lui Teixeira, după o fază creată, tot pe stânga, de Momcilovic. Sârbul a centrat perfect şi veteranul mijlocaş a găsit vinclul dintr-o bucată. În prima repriză, oltenii n-au fost capabili să-şi creeze vreo ocazie, au pierdut orice duel, fiind dominaţi din toate punctele de vedere de vicecampioană, cum şi Dică l-a surclasat tactic pe Mangia.

După pauză situaţia nu s-a schimbat, Craiova fiind de-a dreptul ridicolă, iar oaspeţii au pândit loviturile de umilire a teoreticei contracandidate la titlu. Şi şansele au venit în casacadă, iar dacă Enache n-a fost capabil să rezolve contraatacul, Florin Tănase a făcut-o un minut mai târziu. Alibec putea să lovească şi el în adversarul făcut deja groggy, dar a arătat compasiune. La 3-0, oltenii au încercat totuşi să demonstreze că participă şi ei la eveniment. Băluţă a ratat prima ocazie, după mai mult de o oră de joc, iar Burlacu a redus din handicap, cu ajutorul devierii lui Larie. Speranţele de echilibru au fost retezate însă imediat, după o fază marca Astra Giurgiu, cu centrare Alibec şi gol Budescu, croatul Kelic fiind doar privitor. S-a revanşat în următoarea fază, când a marcat cu capul pentru 2-4, la un corner. Craiova putea să mai spere dacă una dintre loviturile de cap trimise de Băluţă îl depăşea pe Niţă. A intrat în cealaltă poartă, Florinel Coman nescăpând ocazia de a penaliza defensiva penibilă a oltenilor. Mangia a părut şi el la nivelul echipei sale, la deficit de 2 goluri el trimiţând pe teren doi fundaşi: Dimitrov şi Briceag. Degeaba, fiindcă oaspeţii mai puteau marca încă vreo 3-4 goluri pe final unei echipe complet debusolate, care a arătat că nu este nici pe departe capabilă să participe la o luptă pentru titlu. Băluţă spunea înainte de meci: „Steliştii au marcat atâtea goluri fiindcă au întâlnit echipe mediocre”, iar discursul i s-a întors în faţă, fiindcă Universitatea a primit 5 goluri, dar putea să încaseze cel puţin dublu de la rivală, ca nivel oltenii nefiind duminică departe de Sănătatea Cluj. Un fan oltean a tras concluzia amară după „manita” de la Severin: „Bine că nu am inaugurat naiba stadionul cu meciul ăsta!”