Diminuări salariale de încă 25% în Învăţământ

0
323

Personalul didactic auxiliar din învăţământ nu va mai beneficia începând cu anul 2012 de gradaţia de merit, potrivit metodologiei care reglementează acordarea acestui drept. Iniţiativa va afecta 17.000 de angajaţi, reprezentând personalul didactic auxiliar, respectiv: bibliotecari, laboranţi, informaticieni, secretari. Aceştia nu vor mai primi sporul de 25% din salariul de bază. Sindicaliştii condamnă decizia Ministerul Educaţiei Cercetării, Tineretului şi Sportului pe care o consideră a fi o discrimare între angajaţii din educaţie, doar pentru a face economie la bugetul statului. Nemulţumiţi de decizie, liderii FSLI au făcut demersuri către Comisia pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor, pentru modificarea actului normativ, prin care personalul didactic auxiliar nu mai beneficiază de gradaţia de merit.

„Considerăm că este o discriminare şi o lipsă de recunoaştere a importanţei pe care o are personalul didactic auxiliar într-o unitate de învăţământ. Gradaţia de merit se acordă pentru activitatea deosebită, iar efortul bugetar nu era atât de mare, însă pentru colegii noştri sumele primite în plus înseamnă foarte mult. Din păcate, Ministerul Educaţiei continuă să îşi bată joc de angajaţii din învăţământ”, a declarat Simion Hancescu, preşedintele FSLI.

Gradaţia de merit creştea salariul personalului didactic auxiliar cu mai bine de 200 de lei. De exemplu, un bibliotecare are salariul de bază  940 lei, iar cu gradaţie de merit ajunge la 1.175 lei. De asemenea, un informatician grad I A,  cu salariul de bază 992 de lei ajungea la 1.240 de lei. Avantajat de sporul de 25 % era şi laborantul căruia venitul îi creştea de la 899 de lei la 1.123 lei, dar şi secretarul care ajunge lua în  loc de 964 lei  cât era salariul primeşte 1.205 lei. De anul viitor, personalul didactic auxiliar va avea şi mai puţini bani în buzunar.