Comorile meşterilor populari

0
341

În fiecare an dau culoare Zilelor oraşului cu crâmpeie de tradiţie, cu care craiovenii aleg să îşi înfrumuseţeze casa ori numai sufletul. Au revenit şi-n această lună a lui Brumărel, transformând esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” într-un muzeu viu al comorilor populare.

Cei peste 120 de meşteri, din toată ţara, au adus cu ei felurite obiecte din ceramică, lemn şi metal, pielărie, ţesături şi împletituri, dar şi produse alimentare tradiţionale. Şi vremea – după sufletul omului, cum spune românul –, dar şi organizatorii le-au urat expozanţilor, la debutul sărbătorii tradiţiilor populare, bun venit, iar pe craioveni i-au încurajat să-i viziteze pe parcursul celor trei zile în care zăbovesc aici.

Puteţi purcede în căutarea unei oale pentru sarmale, a altor ulcele şi blidare care vă fac trebuinţă încă de dimineaţă, de la ora 9.00. Dacă n-are cine, companie vă vor ţine artiştii ansamblurilor folclorice care concertează zilnic în centrul urbei. Duminică, în ultima zi a Târgului, sunteţi poftiţi să reveniţi alături de meşteri, pentru că organizatorii îi vor răsplăti cu premii pe cei mai iscusiţi într-ale creaţiei.

Cea de-a XXXIV-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari este organizată de Muzeul Olteniei – Secţia de Etnografie, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj şi Consiliul Judeţean Dolj, în parteneriat cu Primăria municipiului Craiova. Deschiderea oficială a avut loc ieri, pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” – acolo unde manifestarea se desfăşoară în acest weekend –, bun venit urându-le participanţilor reprezentanţi ai tuturor instituţiilor amintite.

Bucuroşi de oaspeţi

«A intrat în cotidian să se petreacă un Târg al Meşterilor Populari la Craiova. M-am revăzut cu oameni dragi, care vin aici de ani de zile, de la Bistriţa, de la Prahova sau din zona noastră, de-acolo de unde tradiţia este la ea acasă. Aceşti oameni cu o calitate extraordinară – căldura sufletească – au menirea de a duce tradiţia mai departe şi a ne prezenta nouă, celor care venim în contact cu dumnealor, bogăţia mâinilor de aur pe care le au. De aceea îi salut cu toată prietenia şi le doresc să se întoarcă bogaţi acasă, deşi acest lucru nu cred că se poate, că nimeni nu s-a îmbogăţit din muncă cinstită, cum se spune… Iar dumneavoastră chiar sunteţi cinstiţi, adevăraţi şi curaţi la suflet», le-a spus invitaţilor Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Craiovenilor le-a urat „la mulţi ani, să se bucure de ce e aici şi să plece acasă mai bogaţi sufleteşte”».

Bucuroşi de oaspeţi au fost şi cei doi viceprimari ai Craiovei. «Ceea ce găsim în acest Târg al Meşterilor Populari reprezintă o comoară. O redescoperim în fiecare an la Craiova. Însă, din păcate, această comoară este pe cale de dispariţie. Trebuie să avem grijă de aceşti oameni şi să le arătăm tot respectul, să ne bucurăm că ne sunt alături şi să ne rugăm să ducă mai departe această tradiţie», a mărturisit Mărinică Dincă. Pe de altă parte, Teodor Sas şi-a exprimat bucuria că „tradiţia continuă, că municipiul Craiova poate fi gazda unui asemenea Târg”.

„Ne străduim să aducem aici numai meşteri de soi”

O raită prin Târg vă scoate în cale ceramică de tot felul, ţesături, costume populare, bijuterii, instrumente muzicale populare, icoane pe lemn şi pe sticlă, diverse obiecte rezultate din prelucrarea lemnului (de uz casnic sau decorative), a pielii, a metalelor ori a pietrei, dar şi împletituri din papură, jucării tradiţionale, ouă încondeiate din Oltenia şi din Bucovina, băuturi şi produse alimentare tradiţionale ş.a. Le puteţi cumpăra sau numai admira astăzi, între orele 9 şi 19.00, dar şi mâine, 30 octombrie, de la 9.00 la 14.00.

Organizatorii dau toate asigurările în ceea ce priveşte autenticitatea celor pe care le veţi „târgui”. «În fiecare an aducem noi şi noi meşteri din ţară, pentru că dorim ca întâlnirea cu publicul craiovean – unul foarte exigent – să fie cât se poate de frumoasă şi cât se poate de sinceră. Tocmai de aceea am spus şi subliniem: în acest Târg al Meşterilor nu veţi găsi kitsch, nu veţi găsi marfă luată dintr-un loc şi vândută într-altul. Aici sunt producătorii şi tocmai de aceea cred că acest Târg iese în evidenţă», a precizat Mihai Fifor, managerul Muzeului Olteniei. L-a susţinut în cele afirmate şi Cornel Bălosu, şeful Secţiei de Etnografie a instituţiei: «Vă mărturisesc că muzeul nostru s-a străduit să aducă aici meşteri autentici, meşteri de soi, oameni care nu îşi bat joc de tradiţie, care demonstrează ideea de a fi, de a ne defini, de a ne identifica prin obiecte tradiţionale».

Convins de „ţinuta ireproşabilă” a acestei manifestări, meşterul popular Gheorghe Mateescu, din Câmpulung-Muscel, le-a propus organizatorilor „ca de la anul încolo să se numească Târgul Creatorilor Populari, pentru că aici oamenii vin cu produsele locului în care trăiesc şi muncesc”.

Spectacolele folclorice, nelipsite de la sărbătoarea tradiţiilor

Atmosfera de sărbătoare a tradiţiilor populare este dată, în aceste zile, şi de spectacolele folclorice susţinute de câteva formaţii din Dolj. Invitaţi alături de meşteri au fost, ieri, Ansamblurile „Bistriceanca” din Bistreţ şi „Brâuleţul” din Celaru. După cum a precizat, Nicolae Dumitru, director interimar al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, pe parcursul zilei de astăzi vă ţin companie ansamblurile „Doina Mischiului” din Mischii şi „Alunelul” din Pieleşti, iar duminică veţi putea asculta Fanfara de la Desa şi Ansamblul „Ion Şerban” din Işalniţa. Tot mâine, în ultima zi a Târgului, la ora 11.30, organizatorii îi vor premia pe câştigătorii concursului de creaţie.