“Tratamentul din 2010 nu a însănătoşit România, ci a îmbolnăvit-o şi mai tare”

0
489

Uniunea Europeană a ajuns miercuri seară la un acord pentru recapitalizarea băncilor, cu ocazia summitului de la Bruxelles. “Am ajuns la un acord privind recapitalizarea băncilor, care trebuie să fie unul dintre principalele noastre obiective”, a anunţat premierul Poloniei, Donald Tusk. Prezent joi la Craiova, preşedintele PSD, Victor Ponta, întrebat cum comentează această decizie, acesta a  catalogat-o ca fiind conservatoare, tipică pentru cei care conduc la această oră Uniunea Europeană, iar “România din nou nu a fost nici consultată, nici întrebată”.

Victor Ponta

“Atâta timp cât primul ministru al României nu particip la întâlniri, declaraţiile de la aeroport ale domnului Traian Băsescu nu sunt traduse nici pentru Nicolas Sarkozy, nici pentru doamna Angela Merkel, sunt făcute pentru presa internă, nu au nici o legătură cu ceea ce se întâmplă la Consiliu. Eu consider deciziile luate aseară în cadrul UE ca fiind tipice pentru mentalitatea celor care conduc în acest moment UE, o mentalitate conservatoare, nu de dreapta, care se traduce astfel: bani pentru bănci cât mai mulţi, pe care îi dăm de la oameni. Fie că ei sunt germani, francezi, sau orice altceva. Oamenii pot să sufere, băncile nu, deşi criza financiară la nivel european a fost provocată de bănci, dar banii vor fi luaţi tot de la oameni”, a spus Victor Ponta.

„Guvernul ne lasă cu o datorie care creşte lunar cu peste 1 miliard de euro”

Liderul social-democraţilor consideră că declaraţiile de miercuri ale preşedintelui Traian Băsescu reflectă o acceptare a situaţiei extrem de grea cu care România se confruntă şi se va confrunta. „Asta înseamnă că tratamentul din 2010 nu a însănătoşit România, ci a îmbolnăvit-o şi mai tare. Dacă erau aşa bune măsurile de atunci, astăzi ar fi trebuit să fim într-o situaţie mai bună, în schimb suntem într-o situaţie mult mai rea. Suntem mult mai dependenţi în 2011 decât în 2010 sau 2009 de împrumuturile de la băncile comerciale, pentru că banii de la FMI, România i-a cheltuit pentru realegerea preşedintelui Traian Băsescu. Alţi bani de la FMI nu mai vin. Înseamnă că guvernul actual ne lasă cu o datorie care creşte lunar cu peste 1 miliard de euro. Am spus de la începutul anului că România se va împrumuta un miliard de euro pe lună. Din păcare, am fost prea optimist. Traian Băsescu ne-a spus adevărul, ne vom împrumuta 15 miliarde de euro într-un an, deci peste 1 miliard de euro pe lună. Ne lasă cu o datorie dublă care probabil se va tripla în anul următor, datorie care ne va atârna de picioare ca o ghiulea. Cum să face o dezvoltare a României din moment ce eşti de trei ori mai dator decât erai în 2008”, a continuat Victor Ponta.

Promisiunile de creştere a salariilor şi pensiilor în 2012 au fost doar minciuni

Victor Ponta crede că anul 2012 va fi unul mai greu decât 2011, pentru că băncile comerciale în aceste condiţii vor da bani doar guvernului, iar firmele private nu vor mai avea acces la creditare: „Băncile comerciale vor continua să dea bani doar guvernului, iar asta înseamnă că firmele private, cele care crează locuri de muncă,  nu vor avea acces la creditare. 2012 va fi un an mai prost decât 2011”. Preşedintele PSD a făcut apel către cei care încă mai cred în PDL şi Traian Băsescu să se trezească la realitate, pentru că toate promisiunile acestora de creştere a salariilor şi pensiilor în 2012 sunt doar minciuni. „Dacă mai există un singur naiv în România care l-a crezut pe domnul Băsescu, sau pe domnul Boc sau pe doamna Udrea când spunea că pensiile vor fi indexate în 2012, că salariile vor reveni la ce au fost, îl rog pe acel ultim naiv să se trezească la realitate. Cu guvernul actual nu se va revenii la nici un salariu, nu se va mări nici o pensie. Vor continua două lucruri: îndatorarea României şi noi măsuri de austeritate, care practic ne condamnă să nu putem ieşi din situaţia actuală”, a conchis Victor Ponta.