Judeţul Mehedinţi susţine total Craiova în competiţia pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021. Cetatea Severinului, care a fost reconstruită şi redată circuitului turistic printr-un program cu finanţare europeană – în valoare de 14 milioane de euro – a fost inaugurată de către autorităţile locale, la sfârşitul săptămânii trecute. La eveniment a participat şi primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu care a subliniat importanţa deosebită pe care cetatea medievală o va avea în dosarul de candidatură al Craiovei.
Lucrările au fost demarate în 2013, fiind finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013 al Uniunii Europene, Primăria Drobeta Turnu-Severin obţinând 14 milioane de euro pentru reconstrucţia Cetăţii Severinului şi a Palatului Cultural Teodor Costescu. Construită pe malul Dunării, la numai 500 de metri de Castrul roman şi podul roman construit de Apollodor din Damasc, cetatea-fortăreaţă a fost distrusă, în 1524, de turcii conduşi de Soliman Magnificul, motiv pentru care proiectul de reconstruire a fost unul extrem de amplu. Au fost consolidate zidurile existente, iar acolo unde nu au mai fost păstrate au fost reconstruite după planurile iniţiale. Capela, fântâna şi Turnului lui Sever au fost, de asemenea, reabilitate. Pentru că această cetate medievală are o mare importanţă turistică, în interior a fost amenajată o cafenea literară şi o platformă pentru un cinematograf. Locurile de belvedere au fost şi ele reamenajate şi reintegrate în peisaj.
Traseele culturale din Mehedinţi, un punct-forte
La inaugurarea Cetăţii Severinului a fost prezentă, la sfârşitul săptămânii, şi Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, alături de cei doi viceprimari, Dan Daşoveanu şi Mihai Genoiu. “Traseele culturale care există în judeţul Mehedinţi vor fi un punct-forte în dosarul nostru de candidatură, în special această cetate care este singura din zona Olteniei ca şi cetate medievală. Bineînţeles că nu putem lăsa deoparte nici Podul lui Apolodor din Damasc. Câştigarea acestui titlu de Capitală Culturală a Culturii de către Craiova înseamnă relansarea nu numai a turismului în zona Olteniei, ci şi relansarea domeniilor creative, pentru că toate capitalele culturale care au câştigat până acum, unele fiind orăşele foarte mici, de 30.000 de locuitori, au avut după ce au obţinut acest titlu şi o dezvoltare economică spectaculoasă”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, care le-a mulţumit autorităţilor din judeţul Mehedinţi pentru susţinerea pe care o acordă Craiovei în competiţia pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021.
Primarului Severinului: „Vom acorda tot sprijinul nostru Craiovei”
Primarul municipiului Drobeta Turnu-Severin, Constantin Gheorghe a subliniat faptul că dată terminată de reconstruit, această frumoasă cetate meduevală obligă autorităţile să o includă într-un circuit turistic. „Cred că este un lucru foarte important că am reuşit să finalizăm această cetate pe fonduri europene, este o pagină de istorie a românilor şi, de ce nu, a Severinului. În continuare, avem o obligaţie mare, pentru că ne obligă ca, în perspectivă, să introducem în circuitul turistic acest colţ de rai medieval, pentru că trebuie să ne axăm pe această componentă a turismului”, a declarat Constantin Gherghe, primarul municipiului Drobeta-Turnu Severin. După ce a salutat prezenţa primarului Craiovei, ediulul Severinului a menţionat că oraşul Craiova are un proiect foarte important şi trebuie sprijinit să devină capitală culturală. ”Îi vom acordăm tot sprijinul în sensul acesta şi eu, şi domnul prefect şi domnul preşedinte al Consiliului Judeţean”, a afirmat primarul Constantin Gheorghe.
Toată Oltenia susţine candidatura Băniei
Potrivit primarului Craiovei, nu se poate concepe un traseu cultural şi turistic al României fără regiunea Olteniei, iar toate judeţele oltene – Gorj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi – fiind alături de Craiova în competiţia pentru titlul european . „Vorbim de ansamblul Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu, de cele peste 2.000 de peşteri din judeţul Gorj -cea mai mare concentraţie de peşteri din lume -, despre monumentele care există în Vâlcea şi bisericile splendide de acolo, despre cetatea Sucidava din judeţul Olt”. În ceea ce priveşte judeţul Mehedinţi, acesta vine cu mai multe vestigii istorice, de o mare valoare arheologică şi istorică. Pe lângă Cetatea Severinului, complet restaurată acum, pe teritoriul acestui judeţ se mai află statuia lui Decebal, cea mai mare statuie săpată în piatră din Europa, Podul lui Apolodor din Damasc, termele romane. „Vă mulţumim încă o dată că sprijiniţi această candidatură. Am vrut să fim şi noi prezenţi la inaugurare pentru că Cetatea Severinului va fi un punct forte în dosarul nostru de candidatură”, a menţionat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.
Potrivit calendarului, Craiova urmează să-şi depună candidatura până la data de 10 octombrie 2015 (data limită). Cum în competiţie sunt înscrise 12 municipii din România, între 7 şi 10 decembrie 2015 se va alcătui o listă scurtă a oraşelor preselectate, iar în decembrie 2016 va fi realizată selecţia finală a oraşului câştigător. Alături de un municipiu din România va fi desemnat şi un oraş din Grecia.