Craioveanul care s-a încăierat cu doi poliţişti locali condamnat definitiv

0
229

Curtea de Apel Craiova a pronunţat sentinţa definitivă în cazul craioveanului care s-a încăierat cu doi agenţi ai poliţiei locale Craiova, în luna mai a anului trecut, nemulţumit că nu a fost lăsat să parcheze maşina unde voia. Dacă pe fond primise 9 luni de închisoare cu suspendare pentru ultraj, instanţa de apel i-a majorat pedeapsa la un an de închisoare, însă tot cu suspendare, termenul de încercare fiind extins la 2 ani şi 6 luni. Celelalte dispoziţii din sentinţa Judecătoriei Craiova privind plata a 1.000 de lei daune materiale agentului agresat şi executarea a 70 de zile de muncă în folosul comunităţii au fost menţinute.

Incidentul în urma căruia craioveanul Daniel Cristian Borgete a ajuns în spatele gratiilor s-a petrecut pe 29 mai 2014, când circulaţia a fost închisă pe bulevardul „Tineretului” din Craiova, pe tronsonul cuprins între intersecţia cu strada „Magnoliei” şi cea cu bulevardul „Oltenia” (zona Materna), pentru desfăşurarea unor manifestări dedicate zilelor oraşului. Craioveanul circula în ziua res­pectivă cu un autoturism înmatriculat în Anglia, pe strada „Constantin Iotzu”, către bulevardul „Tineretului”, iar în drum a trecut pe lângă un echipaj de agenţi de la Poliţia Locală. Poliţiştii i-au spus că circulaţia era închisă, însă şoferul şi-a continuat deplasarea şi a lăsat maşina în dreptul gardurilor care interziceau accesul. Cei doi poliţişti locali au venit la maşina lui Borgete şi i-au cerut să plece de acolo pentru că blochează accesul, însă şoferul i-a luat la înjurături. Agentul Vasile Laurenţiu Ilie l-a tras la răspundere, între cei doi izbucnind o altercaţie, filmată de un locatar din zonă, imaginile fiind făcute publice câteva zile mai târziu. Şoferul recalcitrant a fost imobilizat şi dus la Secţia 5 Poliţie Craiova, în aceeaşi zi fiind arestat preventiv pentru comiterea infracţiunii de ultraj.

Judecat pentru ultraj

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au reţinut în sarcina lui Daniel Cristian Borgete că, «în dimineaţa zilei de 29.05.2014, în jurul orei 10.10 în timp ce se afla în municipiul Craiova, în apropierea intersecţiei bulevardul „Tineretului” cu strada „Constantin Iotzu”, a exercitat acte de violenţă fizică asupra lui I.V.L. (n.r. – poliţistul local Ilie Vasile Laurenţiu), în timp ce acesta se afla în zona în cauză, în exercitarea atribuţiilor de poliţist local de circulaţie din cadrul Poliţiei Locale Craiova, acte care i-au produs acestui funcţionar public, care îndeplinea o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, leziuni traumatice a căror gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile». Daniel Cristian Borgete a fost trimis în judecată în iunie 2014, iar o lună mai târziu a fost eliberat sub control judiciar. Pe 17 februarie a.c., Judecătoria Craiova a pronunţat sentinţa, craioveanul fiind găsit vinovat de ultraj. Judecătorii l-au condamnat la 9 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 2 ani, 70 de zile de muncă neremunerată în folosul Primăriei Craiova, plata sumei de 1.000 lei, daune materiale către agentul Ilie, plata sumei de 241,06 lei către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova reprezentând contravaloarea îngrijirilor medicale acordate poliţistului şi 1.200 lei cheltuieli judiciare către stat.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a declarat apel, însă, împotriva acestei sentinţe, iar Curtea de Apel Craiova a pronunţat sentinţa săptămâna trecută, joi, 24 septembrie a.c. Instanţa a admis apelul procurorilor, a majorat pedeapsa craioveanului la un an de închisoare, însă tot cu suspendare: „Admite apelul parchetului; desfiinţează în parte sentinţa penală numărul 630/17.02.2015 a Judecătoriei Craiova şi rejudecând condamnă pe inculpat la 1 an închisoare. Menţine aplicarea dispoziţiilor privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei şi majorează termenul de încercare de la 2 ani la 2 ani şi 6 luni. Menţine restul dispoziţiilor din sentinţă. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi 24.09.2015”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Craiova.