Partidul Neamului Rumânesc va boicota alegerile…. „Acestea au ca scop doar să prezinte Europei o imagine frumoasă, dar total denaturată”

0
115

În semn de protest faţă de nerespectarea promisiunilor făcute de premierul sârb, Alexandar Vucic, privind respectarea drepturilor minorităţii româneşti din Serbia, Partidul Neamului Rumânesc a anunţat că nu va mai participa la alegerile pentru Consiliile Minorităţilor Naţionale. Conducerea Partidului a remis astfel un comunicat de presă din care rezultă câteva lucruri interesante şi demne de mediatizat.

Partidul Neamului Rumânesc este singurul partid autentic românesc care există de mai bine de un deceniu pe scena politică sârbească. Alături de Forumul pentru Cultura Rumânilor a fost unul dintre fondatorii primei convocări a Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne/Vlahe, în 2006, PNR obținând atunci două treimi din totalul voturilor. „Cu toate acestea, la nivelul autorităților centrale și locale nu a existat o colaborare constructivă cu reprezentanții consiliului, obstrucționând și împiedicând prin diverse tertipuri funcţionarea normală a acestuia. În ciuda numeroaselor nereguli şi a presiunilor ulterioare, lista Partidului Neamului Rumânesc a căştigat individual cel mai mari număr de voturi şi cu prilejul alegerilor celui doilea Consiliu Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne care a avut loc pe 10 iunie 2010. În urma acelor alegeri au fost haituiţi funcţionarii, simpantizanţii şi activiştii partidului, au avut loc presiuni din partea Procuraturii din Pojarevaţ care a emis o serie mandate de aducere pe timpul nopţii executate de Poliţia din Petrovaţ”, precizează toate aceste aspecte preşedintele PNR, dr Predrag Balasevici

”Premierul Vucic a declarat că Serbia va respecta dreptul internaţional”

Intenţia Partidului Neamului Rumânesc a fost aceea ca printr-un dialog deschis cu reprezentanţii Statului și autoritățile de la Belgrad, precum şi cu reprezentanţii misiunilor OSCE și Comitetului Europei să fie înlăturate neajunsurile existente şi să se creeze o atmosferă bazată pe fairplay și corectitudine, în cadrul viitoarelor alegeri pentru Consiliile Minorităţilor Naţionale. „Recenta întâlnire ce a avut loc la Bor între reprezentanţii guvernelor celor doua State, la nivel de Prim-Ministru, a oferit o umbră de speranță în ceea ce privește sprijinul care trebuie acordat minorității românești din Serbia. Pe 16 și 17 iulie 2014, Premierul Victor Ponta, Ministrul de Externe al României Titus Corlăţean și Primul ministru Aleksandar Vucic au convenit că drepturile minorităţii române vor fi respectate și în Valea Timocului se va vorbi în continuare limba română, aşa cum în Banatul românesc se vorbeşte limba sârbă. De altfel, premierul Vucic a declarat că Serbia va respecta dreptul internaţional şi alte documente internaţionale referitoare la drepturilor minorităţilor naţionale, dar şi alte drepturi care se respectă în Uniunea Europeană”, susţine liderul PNR.

„Pe lista alegătorilor se află oameni apropiaţi guvernanţilor”

Dr Predrag Balaşaveici spune că Aleksandar Vucici a promis în mod public că partidul condus de el nu se va amesteca în procesul electoral pentru Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne/vlahe. „În campania pentru aceste alegeri sunt implicaţi în mod activ mulţi funcţionari al actualei coaliţii guvernamentale. Pe lista alegătorilor se află oameni apropiaţi guvernanţilor: parlamentari, primari, consilieri locali, directori de instituţii publice. Așadar, această listă este sprijinită logistic, financiar şi mediatic din teritoriu de comitetele locale şi oraşeneşti ale partidelor guvernamentale. Informaţiile de care dispunem în prezent vorbesc despre implicarea directă a unui înalt funcţionar al Partidului Progresist Sârb din Belgrad. De asemenea, din informaţiile adunate de pe teren, printre altele aflăm că în anumite localităţi din Estul Serbiei, pe o listă electorală specială se înscriu cetaţeni de naţionalitate sârbă despre care banuim că sunt membri şi simpantizanţi  ai partidelor sârbeşti (socialişti şi progresişti). Din cele prezentate se vede că situația preelectorală din punct de vedere etic şi al legitimităţii este mult mai gravă decât cea de la alegerile precedente…”, a mai spus preşedintele PNR.

Alegerile, o farsă…

Având în vedere cele de mai sus, Partidul Neamul Rumânesc nu vede sensul  participarii la aceste alegeri care nu par a fi altceva decât o replică sau un scenariu identic al alegerilor din 2010, în fapt o farsă al cărei singur scop este de a prezenta Europei o imagine frumoasă dar total denaturată despre o aşa-zisă respectare a drepturilor minorităţilor naţionale în Serbia. „Cu acest prilej Partidul Neamului Rumânesc  îi învită pe membrii şi simpatizanţii săi apartenenţi ai minorităţii naţionale rumâne/vlahe să nu participe la aceste alegeri pentru Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne/vlahe. Boicotul acestor alegeri, din pacate, este singurul mod prin care putem să îi ocrotim pe membrii şi simpantizanţii noştri şi să-i scutim de anumite neplăceri, presiuni şi torturi la care au fost deja expuşi în 2010”, susţine Balaşaveici.

Alegerile pentru Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale a Românilor din Serbia va avea loc în data de 26 octombrie a.c. Până în acest moment patru liste de candidaţi pentru CNMRS au fost depuse şi făcute publice: Lista Unită – Daniel Petrovic; Lista Unită IRS – Boian Bărbucic; lista Comunităţii Românilor din Serbia, care este deschisă de preşedintele CRS – Stefan Mihailov, iar cea de-a patru listă „Românii Independenţi din Serbia – Dr. Dorinel Stan