Lucrurile încep să prindă un contur în ceea ce priveşte candidaturile la alegerile parlamentare din 9 decembrie a.c.. În USL lucrurile au fost mai simple. Şi în PSD şi în PNL deputaţii şi senatorii în funcţie îşi păstrează Colegiul. Cei din PDL Dolj, după mai multe etape parcurse, conform statutului, şi/au stabilit şi ei candidaţii. Încă nu se ştie cu ce oameni va veni partidul lui Dan Diaconescu, şi ce deciyie va lua fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon. Sondajele de opinie arată că în Dolj USL va câştiga toate cele 10 Colegii de deputaţi.
La ora actuală PDL Dolj are cinci parlamentari. Trei deputaţi ( Mihai Surpăţeanu – Colegiu nr. 1, Constantin Dascălu – Colegiul nr. 2 şi Gelu Vişan – Colegiul nr. 8) şi doi senatori (Radu Berceanu – Colegiu nr. 1 şi Tudor Udriştoiu – Colegiul nr. 2). Preşedintele interimar al PDL Dolj, Marian Jean Marinescu, a declarat că îşi doreşte în iarnă să scoată acelaşi număr de parlamentari, numai că lucrurile sunt destul de complicate. În Colegiul nr. 1 Craiova va candida actualul director al Finaţelor doljene, Eugen Călinoiu, care se va confrunta cu un liberal. Colegiul doi Craiova îl are drept candidat pe Constantin Dascălu. Pentru Colegiul nr. 3, consilierul municipal Dan Cherciu se va lupta cu liberalul Ionuţ Stroe. Colegiul patru a fost oferit de către PDL celor de la PNŢCD. Rămâne de văzut dacă Florentin Gust Băloşin îl va concura pe ţărănist din partea USL. Ileana Şerban îl va concura încă odată pe actualul deputat al Colegiului nr. 5 Filiaşi Petre Petrescu. Cosmin Călin, fost director PDL la ABA Jiu, se duce în Colegiul nr. 6, considerat fief PSD, unde în prezent este deputat Claudiu Manda. Mihai Voicu, preşedintele PNL Dolj, se va duela cu Cornel Popa pentru Colegiul nr. 7 Calafat. Ştefan Stoica, îi ia locul lui Gelu Vişan în Colegiul nr. 8 Băileşti, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, îl va avea contracandidat în Colegiul nr. 9 Segarcea, din partea PDL, pe doctorul Doru Safta, care în vară era legitimat la PP-DD. Social-democrat Ion Călin o va avea adversar, de la democrat-liberali, pe Veta Păsculescu, care îşi doreşte de foarte multă vreme Colegiul nr. 10 Dăbuleni. Este greu de crezut că deputaţii USL în funcţie îşi vor pierde, iar în Colegiile din Craiova nu trebuie uitat faptul că useliştii au de partea lor şi primarul, pe Lia Olguţa Vasilescu.
Mihai Fifor candidează la Senat pe Colegiul 2 Craiova
La Senat, în Colegiul nr. 1 Craiova, pedeliştii îl trimit în luptă pe fostul candidat la Primăria Craiova, Marinică Dincă. Acesta a luat locul lui Radu Berceanu, care nu mai doreşte să candideze pentru nici o funcţie în Parlamentul României. În condiţiile în care Tudor Udriştoiu nu mai vrea nici el să fie senator, locul acestuia a fost luat de Mihai Surpăţeanu, care va da piept în Colegiul doi cu preşedintele PSD Craiova, Mihai Fifor, în prezent secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor. În Colegiul 3, Filiaşi-Cetate, lăsat liber de primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, PDL îl trimite pe fostul prefect Nicolae Giugea, care este posibil să îl întâlnească din partea USL pe Ică Voinea. Senatorului liberal Mario Ovidiu Oprea îi va fi uşor să îl bată pe democrat-liberalul Marcel Marcea şi să îşi adjudece încă odată Colegiul nr. 4. Fostul director de la Direcţia Silvică Dolj, Daniel Drîgnei, se va duela pe Colegiul 5, Dăbuleni-Segarcea, cu Mircea Geoană, care va beneficia de sprijinul USL. Ţinând cont de trend-ul USL, rezultatul acestei Uniuni ar trebui să fie unul zdrobitor pentru adversari în judeţul Dolj. De aceea este posibil sa mai avem trei parlamentari în plus, dacă ne luaăm după rezultatul de la alegerile locale, când USL a obţinut 62% din voturi, UNPR – 15%, PDL – 11, iar PPDD – 5%. Şansele ca cele zece colegii de deputaţi să fie câştigate cu peste 50%, sunt foarte mari, iar în acest caz ar trebui inventate trei funcţii de deputaţi. PDL ar avea dreptul la două şi PPDD la una.