Studenţii de la Litere, beneficiari ai unui proiect european în comunicare

0
382

Un proiect de amploare, pe fonduri europene, desfăşurat de Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova, pe parcursul a 18 luni, a fost finalizat ieri. Este vorba despre creşterea şanselor de integrare a tinerilor pe piaţa muncii, în principal în ceea ce înseamnă comunicarea. Unii dintre cei care au participat la program au primit deja oferte de angajare.

Proiectul s-a desfăşurat sub egida „Facilitarea tranziţiei de la studiu la piaţa muncii a studenţilor filologi şi a celor de la comunicare, prin servicii integrate şi inovatoare”. Au fost incluşi 460 de studenţi ai Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova. „Acest proiect s-a născut dintr-o constatare dureroasă: toţi angajatorii cer experienţă solicitanţilor de posturi. De unde să o aibă aceştia, dacă abia ies de pe băncile şcolii? Tinerii ar trebui să-şi împartă timpul în două – la cursuri şi să se angajeze, dar în nicio parte nu dau randamentul maxim. Atunci, ne-am gândit să aducem la noi piaţa muncii. Am identificat competenţele studenţilor şi am pornit la drum. Am încheiat contracte de stagii de practică cu instituţiile care au relaţii cu publicul, am făcut stagii şi în alte oraşe din ţară. Sigur, au fost şi dificultăţi, mai ales financiare, din cauza întârzierii plăţilor , dar am reuşit până la urmă. Aceşti tineri pot beneficia de o vechime, după ce au urmat programul, şi nu a mai fost nevoie să aştepte legea voluntariatului, care este bâlbâită de ani de zile de către guvernanţi. Am ales cadre didactice tinere, apropiate de vârsta cursanţilor, astfel încât colaborarea să fie cât mai bună”, a declarat prof.univ.dr.  Nicolae Panea, decan al Facultăţii de Litere şi manager al proiectului.

O cursantă foarte mulțumită

Tinerii s-au arătat şi ei încântaţi de cele învăţate. Una dintre absolvente,  Mara Marin,care va începe anul al II-lea al Facultăţii de Litere – specializarea Comunicare – este mulţumită: „A fost o experienţă prin care mi-am descoperit abilităţile. Unii dintre noi au dat şi probe la unele instituţii. Nu ascund că îmi surâde ideea de a lucra în mass-media, după absolvirea studiilor universitare”.

Experienţă pentru viitor

Ca rezultate palpabile sunt cele prezentate de prof.univ.dr. Nicolae Panea: „Am scos un ghid de practică pentru studenţii noştri şi vom înfiinţa o întreprindere virtuală, destinată tuturor studenţilor, de acum înainte, care vor învăţa cum se procedează la deschiderea unei societăţi comerciale şi vor avea ca bază experienţa acumulată de cursanţii din proiect. Suntem convinşi că rezultatele se vor vedea în curând”.