Festivalul Tarafuri şi Fanfare, cu Grigore Leşe, în centrul Craiovei

0
446

La cea de-a X-a ediţie, Festivalul Tarafuri şi Fanfare – iniţiat de Marius Tucă, în anul 2007 – aduce în atenţia craiovenilor istorisiri şi faţete cu totul speciale ale oamenilor şi muzicii fără pereche din vetrele satelor româneşti. Evenimentul are loc astăzi, 29 august, începând cu ora 17.00, în Piaţa „William Shakespeare” (esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu”), şi se bucură de participarea maestrului Grigore Leşe. Demersul cultural, de susţinere a valorilor tradiţionale, aparţine Asociaţiei Mişcarea de Rezistenţă, cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova şi în parteneriat cu Radio România.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă din cadrul Primăriei Craiova, „muzicanţi bătrâni vor povesti, şi de această dată, despre anii tinereţii lor, despre hora satului, astăzi dispărută, despre nunţile de odinioară şi vor înălţa, ca şi atunci, cântece bătrâneşti învăţate acasă, de la părinţi, cântece-panaceu care astăzi le alină dorul de anii tinereţii şi de cei plecaţi”.

  Taraful Gorjului, Comunitatea din Vinerea (Albă), Fanfara din Dârvari (Mehedinţi), Taraful din Băbiciu (Olt), Dănţăuşii şi fluieraşul de pe Valea Idicelului (Mureş), nea Emil Zamfir, lăutarul din Corabia (Olt), Nea Titi Burcea, lăutarul din Băduleasa (Teleorman), Taraful din Goicea (Dolj) vor demonstra că muzica tradiţională este un giuvaer de mare preţ care luminează chipurile bătrânilor lăutari, muzicanţi din tată-n fiu, cum se autodefinesc. Muzicianul Grigore Leşe va pune accent pe dialogul cântecului, al dansului şi al poveştilor fără pereche pe care aceşti muzicanţi le poartă în inimi şi în suflete.

  Festivalul Tarafuri şi Fanfare a fost iniţiat de Marius Tucă în anul 2007, în spiritul Recursului la România. Evenimentul cultural s-a transformat, în timp, într-o veritabilă Mişcare de Rezistenţă. A debutat la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, a poposit pe uliţele Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, s-a oprit, câteva ediţii, la Suceava, a revenit, pe uliţele Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi a pornit anul acesta, în luna lui Gustar, într-o nouă călătorie, cu oprire la Muzeul Astra din Sibiu, în  frumosul sat din Dumbravă (22-23 august), în Cetatea Băniei (29 august) şi pe meleaguri gorjene, „Acasă la Brâncuşi”, la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtişoara  (30 august), în parteneriat cu Şcoala Populară de Artă Târgu Jiu şi Consiliul Judeţean Gorj.