Proiect pe fonduri europene destinat studenţilor / Tranziţia tinerilor de la şcoală la viaţă activă

0
361

Ieri, la Sala de conferinţe a Hotelului Europeca, în prezenţa mediului de business din Craiova, dar şi a mediului universitar, a avut loc conferinţa de lansare a proiectului „Sprijin pentru facilitarea tranziţiei de la studiu la piaţa muncii a studenţilor de la facultăţi cu profil economic şi juridic”. Evenimentul s-a dorit a fi unul de referinţă, prin implementarea acestui proiect urmărindu-se, pe de o parte, crearea unei forţe de muncă moderne şi flexibile, conectată la realităţile economice, iar pe de altă parte, corelarea educaţiei şi învăţării cu piaţa muncii şi crearea de legături între viitorul angajat şi angajator.

Asociaţia Societatea de Cercetare în Leadership, Management, Marketing şi Cultură Organizaţională, în parteneriat cu Universitatea „Spiru Haret”, a lansat, ieri, proiectul  „Sprijin pentru facilitarea tranziţiei de la studiu la piaţa muncii a studenţilor de la facultăţi cu profil economic şi juridic”, cofinanţat  din  Fondul  Social  European  prin  Programul  Operaţional  Sectorial  Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013. «Solicitantul acestui proiect, adică asociaţia mai sus menţionată, este o entitate nonguvernamentală, care în colaborare cu mediul academic – Universitatea „Spiru Haret” –, vor încerca timp de 18 luni, cât este perioada de implementare a proiectului, să urmărească modul în care are loc consolidarea şi aplicarea cunoştinţelor acumulate de 500 de studenţi din domeniile economic şi juridic», a precizat prof. univ. dr. Maria Criveanu, manager de proiect. La acest eveniment au participat reprezentanţi ai partenerilor în proiect, potenţiali beneficiari, membri ai comunităţii şi reprezentanţi mass-media.

Creşterea gradului de cooperare între mediul universitar şi angajatorii din regiune

Prezentarea proiectului a fost făcută în detaliu de Naina Popa, specialist PR şi Publicitate din cadrul Asociaţiei Societatea de Cercetare în Leadership, Management, Marketing şi Cultură Organizaţională, care a subliniat faptul că acest proiect, având o durată de 18 luni de implementare, are drept obiectiv general corelarea, consolidarea şi aplicarea cunoştinţelor acumulate de 500 de studenţi înmatriculaţi în sistemul naţional de învăţământ, din domeniile economic şi juridic, prin activitatea practică aferentă specializării, ca o primă etapă în dezvoltarea carierei lor şi creşterea gradului de cooperare între mediul universitar si angajatorii din regiune. „Obiectivele specifice ale acestui proiect sunt, pe de o parte, creşterea relevanţei rezultatelor învăţării şi facilitarea tranziţiei de la studiu la viaţa activă pentru 500 de studenţi. Aici vorbim de Licenţă şi Master”, a subliniat Naina Popa, specialist PR şi Comunicare.

Adaptarea curriculei la cerinţele pieţei muncii

Reprezentantul Asociaţiei a mai menţionat că studenţii provin de la specializările Drept, Finanţe, ECTS, Contabilitate şi Management. „Creşterea relevanţei rezultatelor se face şi prin diversificarea oportunităţilor de stagii de practică prevăzute ca obligatorii, la potenţiale locuri de muncă din judeţul Dolj. Luăm în calcul atât mediul public, cât şi mediul privat. Dar se face şi prin diversificarea activităţilor de consiliere profesională, cât şi prin metode inovatoare. Mai exact, prin întreprindere simulată…”, a subliniat Naina Popa. Pe de altă parte, un alt obiectiv specific constă în menţionarea  şi dezvoltarea unui parteneriat durabil între mediul academic şi mediul economic din judeţul Dolj prin adaptarea curriculei la cerinţele pieţei muncii, în vederea facilitării unei tranziţii mai uşoare de la studii la viaţa activă, pentru 500 viitori absolvenţi de studii juridice şi economice.

Activităţi de consiliere şi orientare profesională

Prof. univ. dr. Ion Criveanu, preşedintele Asociaţiei Societatea de Cercetare în Leadership, Management, Marketing şi Cultură Organizaţională, a vorbit ieri despre grupul-ţintă al proiectului, dar şi despre modul în care s-a înfiinţat şi a activat pe piaţă asociaţia pe care o reprezintă. Proiectul vizează, aşadar, un număr de 500 de studenţi înmatriculaţi în sistemul naţional de învăţământ, din domeniile economic şi juridic, din judeţele Dolj şi Vâlcea, ce vor fi beneficiarii unor activităţi de consiliere şi orientare profesională şi de practică specializată în cadrul unor întreprinderi simulate înfiinţate prin proiect. «Mâine (n.r. astăzi) vom avea un alt eveniment. Va avea loc conferinţa de lansare a acestui proiect, organizată de data aceasta de partenerul nostru, Universitatea „Spiru Haret”», a spus prof. univ. dr. Ion Criveanu. Preşedintele asociaţiei a mai spus că în centrul preocupărilor acestui proiect extrem de important se află tranziţia grupului-ţintă de la şcoală la viaţă activă. „În condiţiile în care piaţa muncii se caracterizează prin cerinţe ale angajatorilor privind experienţa anterioară de muncă, corelarea limitată între competenţele profesionale dobândite pe parcursul studiilor superioare cu condiţiile de ocupare a locurilor de muncă”, a mai spus prof. univ. dr. Ion Criveanu.

Trei proiecte în derulare

Preşedintele asociaţiei a prezentat cu această ocazie şi câteva aspecte legate de activitatea entităţii nonguvernamentale pe care o reprezintă. „Asociaţia noastră a luat fiinţă în 2007. Are în prezent 45 de membri. Am început timid. Iniţial am fost doar parteneri în diverse proiecte. Ulterior am fost şi solicitanţi, într-adevăr în proiecte de o mai mică anvergură, în diverse parteneriate. „Mă refere la cele în parteneriat cu Consiliul Local Municipal şi cu Consiliul Judeţean Dolj. Am fost parteneri într-un proiect strategic, în 2012, alături de ISJ Dolj şi ISJ Argeş. Am pregătit în 2013 patru proiecte, dar din acestea doar trei au fost declarate eligibile, care sunt în derulare în acest moment”, a spus prof. univ. dr. Ion Criveanu.