Farmaciile vor putea să vândă online medicamentele fără prescripţie

0
32

Conform unui proiect al Ministerului Sănătăţii, farmaciile autorizate vor putea vinde online medicamentele care nu necesită prescripție medicală. Şi acestea însă în anumite condiții, după cum prevede un proiect de ordonanță publicat pe site-ul MS.

Autorităţile sanitare intenţionează ca prin viitoarea ordonanţă să se creeze un cadru legislativ pentru vânzarea online a medicamentelor fără prescripție medicală. Bineînţeles, nu orice farmacie va putea să vândă online. Acest lucru va fi reglementat printr-un ordin de ministru cu norme. Farmaciile care sunt autorizate de Ministerul Sănătăţii vor putea să își facă site-uri pentru vânzare online numai în anumite condiții, care vor fi stabilite ulterior. Farmaciile vor avea cadrul legal după ce se vor aproba și normele de aplicare de a-și deschide și site de vânzare.

Proiectul de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii farmaciei nr. 266/2008 este pus în dezbatere publică până în 3 septembrie. Această iniţiativă vine să transpună o directivă europeană care le permite farmaciilor autorizate să-şi facă site-uri de comerţ on-line. Vor exista criterii clare privind transportul medicamentelor, preţul sau termenul de valabilitate.

Se păstrează criteriul demografic la înfiinţarea farmaciilor

O altă prevedere a proiectului de ordonanţă se referă la menţinerea criteriului demografic în înfiinţarea de farmacii. În prezent, o farmacie se poate înfiinţa în funcţie de populaţia zonei, numărul locuitorilor din oraş sau municipiu.

Totodată, potrivit proiectului, o altă schimbare este introducerea reglementărilor privind farmaciile din structura ministerelor cu rețea proprie: penitenciare, Ministerul de Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Apărării. Acestea nu erau definite nici ca farmacii cu circuit închis, nici ca farmacii comunitare fiind necesară o reglementare. Medicamentele care se vând în aceste farmacii vor fi decontate o parte de la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate și o altă parte din bugetele ministerelor de resort.