La exporturi, Doljul nu stă bine, dar nici cel mai rău

0
777

La nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, exporturile de mărfuri derulate în primele patru luni ale anului au înregistrat cea mai ridicată valoare în judeţul Olt, iar cea mai scăzută în Gorj, Doljul situându-se la mijlocul clasamentului. 

Exporturile de mărfuri, exprimate în preţuri FOB, realizate la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, au fost de 713 milioane de euro. În cadrul judeţelor componente ale regiunii, judeţul Olt a avut o pondere de 58,6% în totalul exporturilor, fiind urmat de Vâlcea cu 18,0%, Dolj cu 12,9%, Mehedinţi cu 8,2% şi Gorj cu doar 2,3%. Pe principalele secţiuni, s-a remarcat grupa metalelor comune şi a articolelor din acestea, care au participat cu 33,9% la totalul exportului din regiune, materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea – cu 22,4%, maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul şi imaginile – cu 10,7%, mijloace de transport – 9,1%, materii textile şi articole din acestea – 9% şi produse ale industriei chimice şi ale industriilor conexe, cu 5,1%, celelalte secţiuni contribuind cu 9,8%.

Cu importurile ne mai descurcăm

Şi la importuri, pe primul loc se remarcă tot judeţul Olt, cu cea mai ridicată valoare, ca de altfel Gorjul, cu cea mai scăzută valoare. Astfel, ca distribuţie, importurile CIF derulate la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia au fost de circa 530 de milioane de euro, fiind realizate cu preponderenţă în judeţele Olt (40,5%), Dolj (30,5%) şi Vâlcea (20,2%). În perioada analizatǎ, judeţul Mehedinţi a derulat importuri în valoare de peste 31 de milioane de euro (6,0%), iar judeţul Gorj în valoare de doar 14 milioane de euro (2,8%). Principalele secţiuni care au participat (cu 84,1%) la valoarea importului din regiune au fost: maşinile, aparatele şi echipamentele electrice, aparatele de înregistrat sau reprodus sunetul şi imaginile (22,3%), metalele comune şi articolele din acestea (16,5%), materialele plastice, cauciucurile şi articolele din acestea (15,0%), produsele din industria chimică şi din cele conexe (12,0%), materiile textile şi articolele din acestea (11,7%) şi mijloace de transport (6,6%).