Ziua imnului naţional al României, marcată şi la Craiova

0
1494

Ziua imnului naţional al României – “Deşteaptă-te române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848 – este sărbătorită în fiecare an la 29 iulie. Ziua imnului naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

Tot în anul 1998, în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea unui secol şi jumătate de la Revoluţia română din anul 1848, Banca Naţională a României (BNR) a pus în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 29 iulie 1998, Zi a imnului naţional, simbol al unităţii Revoluţiei române din anul 1848, două monede din aur cu valori nominale de 500 lei şi 1.000 lei, dedicate acestei aniversări, potrivit Circularei nr. 12/1998 emise de BNR. Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile a subliniat faptul că Ziua Imnului reprezintă și un recurs la memorie, un îndemn pentru prezent și viitor de a nu uita niciodată trecutul.

„Expresie a identității de stat, «Deșteaptă-te, române!» a purtat mesajul de unitate națională încă din zorii Revoluției de la 1848, atunci când a fost cântat pentru prima dată în Zăvoiul Vâlcii, constituindu-se într-unul dintre principalele elemente mobilizatoare în lupta pentru reîntregire.

Ziua Imnului reprezintă și un recurs la memorie, un îndemn pentru prezent și viitor de a nu uita niciodată trecutul, de a ne îndrepta mereu gândurile către toți eroii care, prin spirit de sacrificiu, curaj și devotament, au reușit să contureze România de astăzi.

«Deșteaptă-te, române!», creație a patrioților Anton Pann și Andrei Mureșan, are totodată și o puternică încărcătură simbolistică, rămânând, pe parcursul a peste un veac și jumătate, un apel la vigilență și acțiune, la fapte concrete puse în slujba idealului unei națiuni libere și demne.

În calitate de președinte al Consiliului Județean, sunt onorat să pot adresa tuturor craiovenilor și doljenilor sincerele mele urări de sănătate și fericire, invitându-i să cinstească Imnul Național al României și, prin el, unele dintre cele mai strălucite pagini de glorie ale istoriei.“, a declarat şeful administraţiei judeţene.  

Versurile imnului sunt cele care ne îndeamnă să reflectăm la însemnătatea lor

Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică. Prefectul județului Dolj, Nicușor Roșca, a participat de asemenea, la ceremonia dedicată Zilei Imnului Național, din piața Tricolorului din Craiova. Cu acest prilej, a rostit un discurs, din care redăm mai jos un fragment:  “Astăzi sărbătorim Ziua Imnului Național, unul dintre simbolurile naționale ce arată mândria de a fi români. 29 iulie are o valoare deosebită pentru România, pentru că ne oferă tuturor prilejul de a celebra, împreună, cu bucurie și emoție, Imnul național, „Deșteaptă-te române”! Versurile imnului sunt cele care ne îndeamnă să reflectăm la însemnătatea lor, la istoria, luptele și tradițiile noastre ca țară și cele care au mobilizat eforturile românilor de a-și îndeplini idealurile de libertate și unitate. Suntem datori să construim și să insuflăm tinerelor generații valorile prețuite și de înaintașii noștri, transmise și prin intermediul versurilor imnului, în semn de respect pentru simbolurile naționale ale statului român. 

La mulți ani, români! 

La mulți ani, România!”

Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ”Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. Astfel, în forma actuală, Constituţia prevede, prin Articolul 12, că imnul naţional este ”Deşteaptă-te române!”, acesta fiind considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.