Deschisă întotdeauna la iniţiativele frumoase venite din partea comunităţii culturale a urbei, Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova este, depotrivă, alături şi copiilor, elevilor şi studenţilor, cele mai multe dintre activităţi fiindu-le destinate pentru o informare bună şi corectă. De această dată, biblioteca judeţeană sprijină Colegiul Naţional „Carol I” în competiţia ”Euroscola” 2017-2018, oferindu-se să le fie gazdă bună pe timpul întâlnirilor de lucru, primul work-shop având loc deja joia trecută. Cum în arhiva bibliotecii se află lucrări rare, deosebit de valoroase, biblioteca judeţeană le pune la dispoziţia copiilor pentru a le studia şi a-şi îmbogăţi informaţiile, astfel încât proiectul lor, unul incitant – patrimoniul cultural care se găseşte în patru cimitire ale Craiovei – să fie declarat câştigător de juriului Parlamentului European.
Programul „Euroscola 2017-2018” este o iniţiativă lansată de Parlamentul European, în anul 2007, cu scopul de a-i informa pe tineri cu privire la procesul de integrare europeană şi pentru a-i cointeresa în ceea ce priveşte valorile şi identitatea europene, dar şi participarea activă la consolidarea coeziunii între statele membre. Proiectul se desfăşoară până la data de 10 octombrie 2017, termenul limită pentru trimiterea proiectelor.
Tema de documentare şi promovare, aleasă şi înscrisă în concurs de elevii craioveni, coordonaţi de prof. dr. Alina Ioanicescu şi prof. dr. Petruţa Ungureanu, stă sub zodia ansamblurilor funerare din Craiova. “Patrimoniul funerar. Tradiţie, memorie, identitate” este titlul de proiect cu care Colegiul Naţional Carol I îşi propune, pe de o parte, să câştige competiţia europeană Euroscola 2017-2018, iar pe altă parte, să tragă un semnal de alarmă şi să dea o şansă unor spaţii care, deşi aflate în uitare, sau, mai grav, neglijate, prezintă un interes aparte în context patrimonial datorită bogăţiei spirituale, istorice şi arhitecturale. Nu mai puţin de patru cimitire de pe raza municipiului Craiova au fost luate la pas de echipa de proiect. Astfel, cimitirele ortodoxe „Sineasca” şi „Ungureni”, dar şi cimitirele aparţinându-le cultelor mozaic, respectiv catolic au fost incluse de elevi în proiectul de documentare datorită potenţialului identitar la nivel naţional şi european. Întâlnirile cu administratorii cimitirelor au fost precedate, fireşte, de o necesară etapă de documentare, cărţile şi celelalte materiale informative provenind în cea mai mare parte din colecţiile Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman”.
„Grădinile de piatră” ale Craiovei
Echipa de proiect îşi propune valorizarea, din punct de vedere patrimonial, cimitirelor amintite, punerea în lumină a bogăţiei spirituale şi arhitecturale care caracterizează cele mai multe morminte sau pietre tombale şi, evident, realizarea unui inventar în care să se regăsească personalităţile culturale, artistice, militare şi politice înhumate în aceste spaţii. Cimitirele, departe de a fi spaţii sumbre sau nevrednice de interesul celor vii, reprezintă, aşa cum în mod inspirat au fost definite de către elevii şi profesorii de la Colegiul Naţional „Carol I”, adevărate grădini de piatră, deopotrivă spaţii ale identităţii şi tradiţiei. Veritabile barometre ale creşterii şi descreşterii unei comunităţi, ale perioadelor de glorie sau ale celor “neînsemnate”, cimitirele sunt unele dintre cele mai ofertante elemente de patrimoniu cu dublă valoare: naţională şi europeană. Includerea ansamblurilor funerare într-un circuit turistic şi cultural local şi european este un deziderat realizabil.
Managerul bibliotecii, Lucian Dindirică: „Un proiect pe care îl susţinem şi îl promovăm”
Îngrijirea şi amenajarea peisagistică adecvată a tuturor grădinilor de piatră contribuie atât la valorificarea unui imens potenţial de patrimoniu naţional, ca parte a celui european, dar şi la transformarea cimitirelor de azi în adevărate oaze de reflecţie, spaţii vii, frecventate şi apreciate în egală măsură. Prin implicare, prin realizarea unei hărţi interactive ca şi prin activităţi de conştientizare a populaţiei, toate obiectivele de mai sus vor fi transpuse în realitate. Şi cum acest obiectiv este asumat de echipa de proiect a Colegiului Naţional “Carol I” care se află în această perioadă în etapa de implementare, există premise dintre cele mai favorabile pentru ansamblurile funerare din Craiova. „Efortul de cercetare şi documentare al echipei de proiect de la Colegiul Naţional “Carol I” este demn de laudă. Cimitirele aparţinând nu doar confesiunii ortodoxe, dar şi cele mozaic şi catolic, reprezintă, fără doar şi poate, o poartă spre o altă lume. Valoarea monumentelor funerare, faima şi activitatea tuturor personalităţilor înhumate precum şi viziunea transformării acestor ansambluri funerare în obiective turistice şi culturale atractive şi pline de sens se constituie într-un obiectiv pe care îl susţinem şi promovăm. Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, ca principal depozitar al memoriei scrise din întreaga regiune a Olteniei şi partener de proiect, se implică în ceea ce priveşte înlesnirea accesului la cărţile şi materialele de care au nevoie elevii şi, de asemenea, îşi oferă toată deschiderea în ceea ce priveşte asigurarea unei săli şi a tuturor elementelor audio-video în vederea planificării etapelor viitoare de proiect. Îi felicităm pe elevii şi profesorii coordonatori pentru ideea acestui proiect şi le urăm mult succes în perspectiva câştigării competiţiei”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman”.