Pe partea stângă a drumului naţional dintre localităţile Leu şi Zănoaga, se află unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din judeţ. Încadrate între mirişti şi câmpurile cu floarea-soarelui, panourile solare sunt o investiţie privată de la cap la coadă. Numai că autorităţile locale îşi propun ca acest parc pentru captarea energiei neconvenţionale să nu fie singura mare investiţie din Leu. Cele două lacuri naturale, aflate în imediata vecinătate a comunei, sunt un potenţial extraordinar pe care Primăria Leu îşi doreşte să îl pună acum în valoare.
Firma Xalondine Energy SRL a cumpărat mult teren în localitatea Leu şi a amenajat aici un parc fotovoltaic de mari dimensiuni. Primele panouri solare au fost ridicate pe o suprafaţă de 13,6 hectare şi au început deja să producă energie neconvenţională. Poziţia fiind foarte bună, investitorul s-a extins pe încă 10,4 hectare. Primarul localităţii, Iulian Cristescu, apreciază că investiţia totală se apropie acum de suma de 8 milioane de lei şi că urmează ca firma să-şi stabilească sediul social în Leu, astfel încât toate taxele să poată intra la bugetul localităţii. „Am purtat discuţii cu ei şi îşi vor stabili sediul la noi în localitate. Din calculele noastre, ar urma să plătească în jur de 400.000 de lei la bugetul local”, a precizat primarul Iulian Cristescu. Un alt avantaj sunt şi locurile de muncă pentru locuitorii din comuna Leu.
Locurile de muncă, un adevărat câştig
În apropierea parcului fotovoltaic se află o altă firmă, Todome, care lucrează obiecte din fier forjat. Lucrul bun pentru comună este că, şi aici, îşi găsesc de lucru câţiva dintre locuitorii din Leu. „Firmele sunt o mare oportunitate pentru noi. Pe de o parte, ne oferă locuri de muncă pentru localnicii noştri, iar pe de altă parte, de la ele ne vin şi taxe la buget, cum am mai spus. Încercăm să facem tot ce se poate ca să atragem cât mai multe societăţi pe terenurile noastre, profitând în felul acesta de poziţia pe care o avem”, a declarat Iulian Cristescu. Pentru a le crea firmelor posibilitatea de a-şi stabili afacerile în Leu, Primăria a iniţiat un proiect de hotărâre prin care s-a propus ca Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al localităţii să fie extins, acesta fiind votat de Consiliul Local Leu. „Consilierii au înţeles că acest lucru reprezintă o posibilitate de a avea mai mulţi investitori în comună şi au susţinut propunerea noastră. Acum aşteptăm firmele care sunt interesate să se aşeze la noi în localitate”, a mai spus primarul localităţii Leu.
Primăria va concesiona lacul cel mic
Cea mai mare posibilitate de investiţii sunt însă cele două lacuri naturale care se află în imediata apropiere a localităţii. La vecinătatea cu satul Ghindeni, există două luciuri de apă, unul de 8,5 hectare şi altul de 4,5 hectare, care sunt încadrate într-un peisaj cu multe dealuri. „Lacul cel mic intenţionăm să îl concesionăm pe o perioadă de 20 de ani. Am iniţiat procedurile în Consiliul Local şi am primit şi avizul de legalitate de la Prefectura Dolj, iar acum urmează să găsim un investitor care să fie interesat de amenajarea lui”, spune primarul Iulian Cristescu. Primăria Leu îşi propune să păstreze în domeniul public doar lacul cel mare şi să-l concesioneze pe cel mic. Cu banii proveniţi din redevenţă, autorităţile ar urma să-l amenajeze şi să-l ofere ca loc de relaxare pentru locuitorii comunei. „Un om cu bani ar putea să facă multe aici, pentru că este un peisaj excepţional. Lacurile sunt înconjurate de dealuri, care pot fi împădurite, iar apa este naturală, provine din izvoarele care se află dedesubt”, este de părere primarul Iulian Cristescu.
Balta are peşte
Deşi nimeni nu s-a îndeletnicit cu curăţarea şi popularea lor, în lacurile de lângă pădurea Lala, cum se cunosc prin partea locului, se află destul de mult peşte, şi încă unul foarte gustos. Caras, crap, biban şi roşioară sunt doar câteva specii pe care pescarii amatori le scot din apele liniştite, dar pline totuşi de vegetaţie de la Leu. „Se pescuieşte foarte bine aici. Eu nu am mâncat până acum, dar toată lumea spune că este un peşte foarte dulce”, spune primarul Iulian Cristescu. „Ar trebui să bage nişte fitofag, cred că s-ar face foarte bine în aceste ape. Cineva a aruncat odată nişte ştiuci, dar nu ştiu ce s-a întâmplat cu ele, cred că nu au mers. Dar sunt nişte lacuri cu un potenţial foarte bun”, spune Auraş Botofei, viceprimarul comunei Leu, care este pasionat de pescuit. Braconierii au mirosit imediat că balta are peşte şi nu au întârziat să-şi facă apariţia pe lacuri. „Vin cu tot felul de plase de monofilament şi le întind de o parte şi de alta a lacului. Tot peştii se prind acolo. A trebuit să luăm măsuri ca să nu se distrugă de tot habitatul”, a spus primarul Iulian Cristescu.
Se profilează un parc turistic
Primăria Leu a încheiat imediat contracte pentru paza lacurilor, iar când nu şi-a mai permis financiar, lacurile au rămas în observaţia strictă a celor cinci poliţişti locali care merg acolo pentru a vedea cum stau lucrurile. „Un privat ar putea să facă aici un mini-sat de vacanţă de toată frumuseţea. Teren este destul pe aceste dealuri, iar oamenii sunt dispuşi să mai vândă din pământurile pe care le au acolo. Lacul ar fi uşor de curăţat, pentru că apa se află la suprafaţă şi, din acest motiv, poate ar putea fi şi lesne de extins dacă investitorul şi-ar pune problema să aibă la dispoziţie un luciu mai mare”, a mai spus primarul Iulian Cristescu. Autorităţile îşi imaginează aici un loc de relaxare pentru locuitorii din Leu şi numai. Dacă lacurile vor fi amenajate corespunzător, cu hidrobiciclete, bărci şi locuri umbroase pentru vizitatori, atunci ele ar putea deveni un loc foarte căutat chiar şi de locuitorii Craiovei, dat fiind faptul că oraşul nu se află la mare depărtate de Leu.
Locuitorii din Leu nu mai bat drumurile pentru acte
Locuitorii din Leu nu mai merg în alte localităţi pentru a-şi face documentele de identitate. În fosta „Şcoală de fete” a fost amenajat un birou funcţional pentru Evidenţa Populaţiei, care este acum plin de acte. „ Avem, în baza noastră de date, aproape 30.000 de persoane înregistrate, pentru că avem arondaţi şi locuitorii altor localităţi. Este mult de lucru, dar este bine că persoanele din Leu nu mai trebuie să bată drumurile prin alte părţi”, a spus Nicolae Nedelcu, funcţionar în cadrul serviciului.
O bibliotecă dotată cu 12.000 de volume
Biblioteca din Leu are în dotare 12.000 de volume din toate domeniile, inclusiv cărţi de specialitate şi dicţionare. „Avem în jur de 600 de cititori care vin şi împrumută periodic cărţi”, ne-a spus bibliotecara Nuţica Păunescu. Elevii împrumută cărţi recomandate de profesori, din bibliografia şcolară, dar sunt şi pensionari care, mai ales iarna, vin la bibliotecă şi îşi aleg câte o carte pentru lectură. „De obicei, împrumută cărţi despre istorie”, a adăugat bibliotecara. Un mare succes pare să aibă reţeaua Biblionet, mulţi tineri venind la bibliotecă pentru a naviga pe internet.
Bogăţia naturală din curtea bisericii din Zănoaga
În curtea bisericii din satul Zănoaga se află un stejar secular care îşi întinde coroana până aproape de acoperiş. Fiind un copac atât de bătrân, autorităţile nici nu se gândesc să-l îndepărteze din peisaj, ba, din contră, să îl protejeze. Biserica însăşi, care poartă hramul „Sfântul Nicolae”, este un monument istoric, datând din anul 1839.