Nicolae Giugea acuză Consiliul Judeţean Dolj de “lipsă de voinţă” – Ion Prioteasa: “Prefectura Dolj nu are nici un fel de implicare în proiectul de deşeuri”

0
574

În ultima perioadă, prefectul Nicolae Giugea critică sistematic oamenii din Consiliul Judeţean Dolj. Miercuri l-a atacat, fără rost, pe administratorul public al judeţului Dolj, Alin Mitrică, iar ieri – pe preşedintele Ion Prioteasa şi echipa pe care acesta o conduce. Dacă în Colegiul Prefectural de miercuri Nicolae Giugea spunea că împreună cu Ion Prioteasa au fost la Ministerul Mediului, s-au întâlnit cu ministrul Laszlo Borbey şi au rezolvat problema proiectului de management de deşeuri, ieri, cei din Primăria Craiova erau oamenii buni, iar cei de la Consiliul Judeţean Dolj puneau piedici acestui proiect.

Ion Prioteasa

Miercuri, la Colegiul Prefectural lucrurile erau liniştite. Nicolae Giugea anunţa că problemele legate de proiectul de deşeuri de la nivelul judeţului Dolj au fost rezolvate la Bucureşti, în urma unei întâlniri a prefectului, reprezentanţilor Primăriei Craiova şi preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa. “Am fost la Ministerul Mediului la Bucureşti, unde am avut întâlnire cu Laszlo Borbey, la care a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi reprezentanţii Primăriei municipiului Craiova. Eu spun că întâlnirea cu ministrul şi discuţiile de după au fost foarte bine venite, astfel încât am depăşit atâtea situaţii de stagnare care se înregistrau la nivelul judeţului Dolj în ceea ce priveşte asistarea proiectului de management de deşeuri”, spunea Nicolae Giugea.

“Este nevoie de o reconciliere între Consiliul Judeţean şi Primărie”

Ieri, într-o conferinţă de presă, Nicolae Giugea s-a sucit şi a început să acuze Consiliul Judeţean Dolj de “lipsă de voinţă” şi că prelungeşte nejustificat finalizarea şi data de depunere a proiectului de deşeuri. În schimb, i-a ridicat în slăvi pe cei de la Primăria Craiova. “Ministerul Mediului acuză lipsa de voinţă din partea Consiliului Judeţean pentru că este o prelungire nejustificată a finalizării proiectului şi termenului de depunere. Primăria Craiova şi-a asumat sarcinile pe care le avea în atribuţie deoarece Craiova generează 70% din cantitatea de deşeuri la nivelul judeţului. La început a fost pe undeva pe la aproape 30 de milioane de euro, apoi pentru încă două platforme s-a ajuns la 48 de milioane de euro. În momentul de faţă este nevoie de o reconciliere între Consiliul Judeţean şi Primărie, iar Primăria are o atitudine normală şi corectă. (…) Primăria susţine în continuare ca această gestionare de deşeuri să rămână exclusiv în domeniul public, să nu se scoată peste cinci ani la licitaţie şi să se privatizeze. Decizia este exclusivă a Primărie, dar proiectul pe care îl face CJ Dolj trebuie să se plieze pe această condiţie, ceea ce nu a făcut”, a declarat Nicolae Giugea, ieri, într-o conferinţă de presă.

Nicolae Giugea

“Momentele dificile au fost depăşite prin discuţii între Consiliul Judeţean şi Primărie”

Cum era de aşteptat, preşedintele Consiliului Dolj, Ion Prioteasa, i-a dat o replică pe măsură prefectului Nicolae Giugea, în acelaşi timp explicând cum stau lucrurile în realitate. La Bucureşti au fost chemaţi reprezentanţii a 19 judeţe, în care există probleme între Consiliul Judeţean şi Primărie. “Sigur că, de-a lungul timpului, acest proiect pe deşeuri a avut mai multe probleme şi de fiecare dată au fost manageriate de aşa natură încât să se treacă de momentele dificile. A fost un moment dificil când nu s-a acceptat o a doua groapă de gunoi la Craiova, momentul în care municipiul Craiova s-a retras din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) a judeţului, momentul în care contractul dintre consultant şi Ministerul Mediului a expirat, iar consiliul judeţean a trebuit să găsească bani pentru a continua proiectul pe surse proprii, momentul în care TVA-ul s-a modificat de la 19 la 24%, iar proiectul a trebuit să fie din nou modificat, momentul în care ţintele de mediu ale proiectului pe deşeuri, stabilite pentru anul 2013, s-au modificat pentru anul 2016. De asemenea, a fost dificil când, în ultime zile, proiectul ajunsese la peste 50 de milioane de euro şi trebuia rezolvat direct de către Bruxelles. Dar s-a reuşit diminuarea lui sub suma de 50 de milioane de euro, undeva la 47,9 milioane. În toată această perioadă, momentele dificile au fost depăşite prin înţelegere, prin discuţii între consiliul judeţean şi primărie”, a declarat Ion Prioteasa.

“Trebuie să ne dăm mâna şi să rezolvăm această problemă”

Preşedintele Consiliului Judeţean a făcut apel la cei implicaţi în proiect să nu tensioneze lucrurile. “Ordonanţa de urgenţă a Guvernului, prin care s-a disponibilizat personal din cadrul administraţiei publice, a atins foarte grav şi Primăria Craiovei, care a trebuit să externalizeze serviciul de salubritate şi să-i delege gestiunea pe 49 ani. Serviciul a devenit societate comercială şi, conform normelor UE, nu mai poate să fie finanţat prin acelaşi program. S-a modificat din nou proiectul pe deşeuri şi discuţia noastră cu proiectantul a fost ca până pe 15 august proiectul este gata. Apelul meu către toţi cei care suntem implicaţi aici este de a nu tensiona inutil acest proiect de dragul apariţiei la televizor. Fiecare dintre noi trebuie să ne dăm mâna şi să rezolvăm această problemă. Asta înseamnă, după cele spuse de ministrul Borbely, ca CL Craiova să revină asupra delegării gestiunii pe 49 ani şi s-o facă pe patru-cinci ani, după care să se ajungă în ADI la o licitaţie publică şi celelalte lucruri care urmează”, a mai spus Prioteasa.

“A luat cunoştinţă relativ târziu de proiect şi probabil nici nu ştie istoricul”

Ion Prioteasa s-a arătat surprins de declaraţiile lui Nicolae Giugea. “Sunt surprins de declaraţiile domnului prefect, care a luat cunoştinţă relativ târziu de acest proiect şi probabil nici nu ştie istoricul, aşa cum am fost surprins şi în momentul în care a făcut declaraţii despre Masterplanul de apă al judeţului, la care CJ Dolj lucrează de peste cinci ani şi despre care domnia sa spunea că are şi Consiliul Judeţean câte ceva de făcut între localităţi, restul fiind făcut de alte instituţii ale statului, printre care şi Prefectura. Craiova este foarte importantă pentru noi. Craiova aduce 70% din deşeurile judeţului, restul de 30% fiind contribuţia celorlalte 110 localităţi. Va trebui să existe o distribuţie de solidaritate de la Craiova către celelalte 110 localităţi, care la rândul lor vor trebui la un moment dat să facă ceva pentru Craiova. În acest Masterplan pe deşeuri, ca şi cel pe apă, Prefectura Dolj are doar calitatea pe care o are şi presa, respectiv aceea de a fi atent la cum se desfăşoară lucrările şi cum se merge înainte. Nu are nici un fel de implicare în proiectul de deşeuri”, a conchis Ion Prioteasa.