“Reprezentare sindicală pentru muncitorii imigranţi din România”

0
447

Pornind de la necesităţile reale identificate prin contactul direct cu lucrătorii străini, Blocul Naţional Sindical şi ARCA – Forumul Român pentru Refugiaţi şi Migranţi au elaborat proiectul “Reprezentare sindicală pentru muncitorii imigranţi din România”, cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 din Fondul Social European „Investeşte în Oameni!”.

Ieri, la Hotelul Plaza din Craiova, în cadrul acestui program a avut loc seminarul cu tema „Încadrarea în muncă a străinilor pe teritoriu României”, prezentată de lector univ. dr. Radu Răzvan Popescu. „Acest seminar are ca scop oferirea de informaţii  referitoare la convenţiile internaţionale pe piaţa muncii cu privire la lucrătorii imigranţi şi exemple de bună practică referitoare la gestionarea situaţiei lucrătorilor imigranţi în alte state membre UE. Sunt invitaţi reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale din ţară”, a subliniat lector univ. dr. Radu Răzvan Popescu.

Libera circulaţie a persoanelor, una din cele patru libertăţi fundamentale care caracterizează spaţiul comunitar, urmăreşte, din punct de vedere economic, să creeze, în primul rând, o piaţă comună internă a forţei de muncă, iar din punct de vedere politic, să realizeze o mai mare coeziune a popoarelor ce compun Uniunea Europeană. „Libera circulaţie a lucrătorilor se defineşte prin dreptul de a răspunde la oferte privind locuri de muncă, de a se deplasa în acest scop pe teritoriul statelor membre, de a rămâne pe teritoriul statelor membre pentru a desfăşura o activitate, precum şi de a rămâne pe teritoriul unuia din acestea după ce o persoană a desfăşurat o activitate”, a mai spus lector univ. dr. Răzvan Popescu.

Proiectul se va finaliza luna viitoare

Pe de altă parte, proiectul îşi propune să producă o schimbare majoră în felul în care muncitorii imigranţi sunt reprezentaţi pe piaţa muncii, dar şi în modul în care partenerii sociali se implică în rezolvarea problemelor acestui grup. Proiectul a început în septembrie 2009 şi urmează a fi implementat până în august 2011.

Victor Peţa, preşedintele BNS Dolj, a precizat că unul dintre obiectivele proiectului este acela de a  creşte capacitatea administrativă şi de reprezentare a organizaţiilor sindicale pentru lucrătorii imigranţi de pe teritoriul României. „La îndeplinirea acestui obiectiv au contribuit activităţile de înfiinţare şi funcţionare a biroului de consiliere pentru partenerii sociali şi reprezentanţii organizaţiilor, sindicale precum şi seminariile de promovare a biroului de consiliere şi a rezultatelor cercetării care a avut loc în cadrul proiectului”, a precizat Victor Peţa.