Elevii de aur ai Colegiului Naţional “Fraţii Buzeşti”

0
2643

Trei eleve ale Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova au în palmares zeci de diplome şi medalii obţinute la concursurile şi olimpiadele de matematică. Anul acesta a fost un an plin de rezultate excepţionale pentru cele trei eleve, care se pregătesc foarte serios la această materie şi care doresc nu numai să menţină nivelul, dar şi să ridice ştacheta în anul care vine. Matematica este materia lor preferată, jocul cifrelor şi al formulelor, pasiunea lor.

 Ana Teodora Gabriela Chiser, micul geniu al Matematicii

        Ana Teodora Gabriela Chiser va fi, cu siguranţă, unul dintre matematicienii de aur pe care Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova îi va da lumii. În numai doi ani de studiu, a reuşit să adune o colecţie impresionantă de diplome şi medalii. Are o capacitate neobişnuită de a rezolva şi cele mai dificile probleme de matematică. Rezultatele ei sunt cu atât mai remarcabile cu cât, acest copil a participat în clasa a II-a la competiţiile pentru elevii de clasa a IV-a. La anul, în clasa a III-a, speră să poată participa la prima sa Olimpiadă de Matematică de la care să se întoarcă acasă şi cu o medalie. Asta înseamnă că va concura alături de elevii de clasa a V-a.
      Teodora este un copil vesel, cu un chip luminos, care îţi vorbeşte despre matematică ca despre un joc. A venit la redacţie însoţită de tatăl său, profesor de matematică la Colegiul Naţional Elena Cuza, care o încurajează şi o susţine de fiecare dată. Materia cifrelor, care îi sperie, de regulă, pe cei mai mulţi dintre copiii de vârsta ei, este  materia ei preferată. Ea se pregăteşte acasă câte două ore pe zi, iar restul timpului şi-l completează cu mersul pe trotinetă, face puzzle şi ascultă muzică. La şcoală o ajută atât profesorul de la clasă, doamna Camelia Popescu, cât şi profesorul Lucian Tuţescu, un profesor admirabil, care a încurajat generaţii întregi de elevi în tainele matematicii.
      Profesorul Cristian Chiser, tatăl Teodorei, spune că elevii ar trebui să înveţe matematica ca pe un joc, ca să o poată îndrăgi de la început şi să nu se plictisească. Ana Teodora este un copil ambiţios, care de la vârsta de 4 ani se necăjea când pierdea la cărţi. “Era ambiţioasă de mică. Aşa este şi acum. De mică făcea puzzle extrem de complicate şi cu câte 300 de piese. De la 4 ani ştia cifrele, făcea operaţiuni uşoare. De atunci am văzut o deschidere către Matematică”, a explicat tatăl elevei.
A început pregătirile pentru clasa a V-a
      Imediat după ce a învăţat operaţiile elementare, Teodora a trecut la o altă etapă, a început să rezolve probleme din culegerile de matematică. Profesorii de la Fraţii Buzeşti au observat la Ana Teodora uşurinţa cu care reuşea să se descurce la toate problemele şi au încurajat-o să meargă şi la primele concursuri. „Îmi place foarte mult să lucrez la Matematică. Îmi place şi Limba Româna. Am particicipat şi la Română la concursuri naţionale. Cum ar fi Concursul Naţional Comper, de exemplu. Şi aici am luat rezultate bune, dar Matematica e materia mea preferată”, a povestit Ana Teodora, cu zâmbetul pe buze.
       Teodora Gabriela a trecut în clasa a III-a şi a început deja să lucreze probleme de clasa a V-a. Ea ştie că la acest nivel, matematica a devenit o materie şi mai dificilă, dar acest lucru nu o descurajează deloc. „Anul acesta am mers la cele mai dificile concursuri de matematică. Am participat la Concursul Ion Ciolac, un concurs cu tradiţie, organizat de Colegiul Naţional Carol I, la Concursul Sfera, care se organizează la Băileşti, dar şi la un concurs – Marcel Romanescu – în afara judeţului, în Gorj, la Tg Jiu. Peste tot am luat Premiul I, obţinând un punctaj maxim”, ne-a povestit Teodora.
Gabriela Mădălina Pîrvulescu, rezultate remarcabile

Un alt elev cu care Fraţii Buzeşti se mândreşte este Gabriela Mădălina Pîrvulescu, profil Mate-Info intensiv, având-o ca profesor  şi diriginte pe doamna Teodora Rădulescu, un profesor dedicat de matematică, cu un palmares bogat în ceea ce priveşte performanţa la această materie. “Doamna profesoară este cea care mă coordonează în pregătirea pentru olimpiade şi concursuri. Nu te poţi rezuma doar la ceea ce înveţi la clasă, pentru că competiţiile la Matematică devin din ce în ce mai dificile, elevii sunt din ce în ce mai pregătiţi şi dacă vrei rezultate, trebuie să depui un efort mai mare, să lucrezi în plus, să lucrezi probleme dificile şi în acest context, ai nevoie de susţinere şi ajutor”, a explicat Gabriela, care adună de doi ani de zile, diplome, cupe şi medalii.

  Unul dintre concursurile dificile la care a participat Gabriela, în clasa a IX-a, a fost un concurs internaţional – EMC (European Mathematical Cup) – organizat de asociaţia croată ,,Young Gifted Mathematicians Marin Getaldić”, unde a obţinut Premiul III la Secţiunea Juniori. Tot în clasa a IX-a a participat la Concursul ,,Science On’’ Secțiunea Seniori, de unde a venit cu Mențiune. La Olimpiada Naţională Gazeta Matematica, Gabriela a obţinut Medalie de argint, un rezultat remarcabil, ţinând cont de gradul de dificultatea a problemelor din această revistă reper a Matematicii. Nu a ratat în clasa a IX-a nici Concursul interjudetean de matematică ,,Ion Ciolac”, unde, nu doar că a prins podiumul, dar a luat şi Premiul I. Gabriela a muncit foarte mult şi a mai adăugat în palmares şi o medalie de aur la The Mathematical Grammar School Cup in Mathematics. Iar una din cele mai mari realizări a fost prezenţa în lotul restrâns de seniori ai României la Olimpiada Internaţională de Matematică

Clasa a IX-a doar a ambiţionat-o pe Gabriela, iar clasa a X-a şi-a urmat cursul firesc, eleva buzeşteană adunând premiu cu premiu. A participat astfel la Concursul ,,Stelele Matematicii” secțiunea seniori, de un s-a întors cu medalie de argint. La  EMC(European Mathematical Cup) de data asta a participat la Secțiunea Seniori, dar a obţinut tot Premiul al III-a. A participat la Concursul Pluridisciplinar PROSOFT@NT, secțiunea matematică, unde a obţinut Premiul I. Iar la Olimpiada Națională de Matematica, organizată la Piaţra-Neamţ pentru clasele 9-12, a obţinut medalie de argint şi prezenţa de data asta în lotul restrans de seniori ai României, o reuşită extraordinară care marchează Craiova ca un centru-reper în Matematică.

   Carina Maria Viespescu, dublă performanţă la olimpiadele naţionale

Cea de-a treia elevă cu care Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti se mândreşte când vine vorba de matematică este Carina Maria Viespescu, elevă în clasa a VII-a, care anul acesta a reuşit să facă o dublă performanţă la olimpiadele naţionale. A obţinut medalie de argint la Olimpiada Naţională de Informatică şi medalie de aur la Olimpiada Naţională de Matematică. Anul acesta, Olimpiada de Matematică a fost la Braşov, iar cea de Informatică s-a desfăşurat online. Dragostea ei pentru matematică a descoperit-o pe timpul când era în clasele primare, alături de doamna învăţătoare, iar de atunci, an de an participă la toate concursurile şi olimpiadele şcolare.