Mesajul premierului Florin Cîțu la împlinirea a 80 de ani de la Pogromul de la Iași

0
301

”Ultimele zile din iunie ne amintesc în fiecare an de o perioadă dureroasă prin care România a trecut cu exact opt decenii în urmă, când ura și antisemitismul au întunecat minți și au împins decidenți și reprezentanți ai structurilor de forță de atunci la acte de violență și crime împotriva evreilor din Iași.

Nimic nu poate justifica ceea ce s-a petrecut atunci și nimic nu poate șterge suferința miilor de evrei ieșeni scoși atunci din propriile case, despărțiți de familii, înghesuiți în trenurile morții și în camioane în condiții cărora cei mai mulți dintre ei nu le-au supraviețuit. Privind în urmă la acel asasinat de proporții împotriva populației de origine evreiască, comis sub comanda regimului legionar din acea perioadă, nu putem să nu ne cutremurăm la gândul că oameni simpli, fără vină, au devenit victime ale unor ideologii care au împărțit lumea, au persecutat și au ucis oameni pe criterii de rasă. Rememorăm acum cu compasiune, durere și revoltă suferințele lor și nu trebuie să lăsăm niciodată ca istoria însângerată să se repete.

Inaugurarea de astăzi a Muzeului de istorie a Pogromului de la Iaşi reprezintă un gest cuvenit împotriva uitării miilor de oameni victime ale evenimentelor din iunie 1941. Le suntem datori să conștientizăm că suntem toți egali în fața pericolelor globale și doar fiind solidari putem depăși orice provocare. De mai bine de un an, pandemia ne afectează indiferent de rasă, convingeri religioase sau orice alte criterii. Efectele poluării planetei, pentru care suntem toți responsabili, ne afectează în mod egal pe toți. Putem trece cu bine peste astfel de încercări unindu-ne eforturile, nu prin dezbinare.

Asistăm, din păcate, și acum la încercări ale anumitor cercuri de a acredita discursul antisemit, naționalist, populismul, discriminarea pe orice criteriu și, prin manipulare, incită la ură și violență. Românii își doresc altceva și au luptat pentru valorile democrației și convingerea mea este că trebuie să le respectăm dorința, inclusiv prin combaterea oricăror încercări de a învrăjbi oameni împotriva altor oameni.

Fie veșnică memoria victimelor Pogromului de la Iași și a Holocaustului din România!”