Gunoiul din comune, subiect de dezbatere în şedinţa de Consiliu Judeţean

0
457

Consilierii judeţeni au acordat, astăzi, în şedinţa ordinară, mandat special Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor ECODOLJ  să elaboreze şi să aprobe un studiu de oportunitate pentru fundamentarea şi stabilirea soluţiilor optime de delegare a gestiunii din unităţile administrativ-teritoriale membre ale asociaţiei. Depozitul Ecologic Mofleni este singurul depozit prevăzut pentru judeţul Dolj în Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor şi în Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor. Depozitul este unul pentru deşeuri solide urbane şi industrial asimilabile, precum şi alte tipuri de deşeuri nepericuloase care respectă criteriile de acceptare impuse de legislaţie şi de autorizaţia de mediu.

Consilierul judeţean Cosmin Călin a ridicat problema colectării gunoiului în mediul rural. “Să încercăm să găsim soluţii, pentru că prin judeţ este un haos. La unii se ia gunoiul, la alţii se aruncă nişte saci menajeri peste gard. Aş vrea să ştiu în acest context, dacă Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor ECODOLJ se implică cumva, dacă face ceva măsurători. Ce face ECODOLJ la nivelul comunelor…. ? Prin Craiova am văzut că s-au mai dat nişte tomberoane, dar la ţară…?. Să nu ne trezim cu facturi ce nu pot fi plătite, cu facturi ce sunt plimbate de colo-colo”, a spus Cosmin Călin, consilier judeţean.

La rândul său, preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile a contrazis ipoteza că prin judeţ ar fi haos şi a încercat să explice de ce nu se întâmplă treaba asta. “Este mult spus haos. Fiecare maşină de gunoi are GPS, iar primarul sau un alt reprezentant de la Primărie poate monitoriza tot ce înseamnă maşină de gunoi. A fost o situaţie la Urzicuţa unde s-a amestecat gunoiul, deşi cetăţenii îl selectase şi s-au luat imediat măsuri. Aşa că există un control…”, a explicat şeful administraţiei judeţene.