Alde Dolj : Reactivarea schemei de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor importante este o veste foarte bună

0
310

 Deputat Ion Cupă, Președinte ALDE Dolj: ”Consolidarea creșterii economice este un obiectiv ce poate fi susținut prin stimularea investițiilor cu impact mare în economie”

  Pentru județul Dolj, și nu numai, reactivarea schemei de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor importante este o veste foarte bună. Se crează  astfel un cadru propice pentru finalizarea unor proiecte majore și pentru atragerea de investiții de anvergură.

“Bugetul mediu anual al schemei este de 638 milioane lei,  aproximativ 145 milioane euro, bani care vor avea efecte multiplicatoare în economie și vor contribui masiv la dezvoltarea furnizorilor locali de produse și servicii.  O serie de modificări oportune vor înlesni accesul companiilor românești la acești bani.

Astfel, valoarea minimă a investiției se va reduce de la 10 milioane de euro la trei milioane de euro. Deasemenea depunerea cererilor pentru finanțare se va realiza permanent, în limita bugetului acordat pentru anul în curs. Selecția proiectelor se va face în funcție de îndeplinirea criteriilor și condițiilor de eligibilitate, renunțându-se la selecția pe bază de punctaj. Se asigură totodată mai multă predictibilitate prin faptul că agenții economici pot demara proiectul de investiții după depunerea cererii de acord pentru finanțare, astfel încât  planurile  de afaceri să nu mai fie date peste cap.

Acestă schema de ajutor de stat va permite  utilizarea resurselor  neconsumate   în anii anteriori. Astfel în acest an pot fi contractate în limita creditelor de angajament și bugetare aprobate sume de cca 1,8 miliarde”, a precizat deputatul Ion Cupă.