Piesa de teatru comunitar „Romeo şi Julieta” – de la Festivalul „Shakespeare” la „Ziua Reginei”

0
327

teatruMai multe fragmente din piesa de teatru comunitar „Romeo şi Julieta”, pe care publicul a putut-o vedea în cadrul celei de-a X-a ediţii a Festivalului Internaţional „Shakespeare” de la Craiova (14-23 aprilie 2016), au fost prezentate recent, la „Ziua Reginei”, organizată de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti. Momentele au fost spontane, fiind jucate de actori printre sutele de invitaţi. Evenimentul a marcat, pe lângă aniversarea Reginei Elisabeta a II-a, şi împlinirea a 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare.

Piesa „Romeo şi Julieta”, în regia lui Philip Parr, o coproducţie între Compania Parrabbola din Marea Britanie, Compania Teatrulescu din Craiova, Festivalul Internaţional „Shakespeare” şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, a fost o provocare inedită atât pentru actorii profesionişti sau studenţi la teatru, cât şi pentru actorii amatori implicaţi. A fost, în plus, pentru prima dată când în cadrul Festivalului Internaţional „Shakespeare” s-a realizat un proiect de teatru comunitar itinerant. Timp de cinci zile au avut loc răfuieli în plină stradă între clanurile Montague şi Capulet, Craiova devenind… Verona!

«Prezent la festival, Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii, a fost impresionat de spectacol, plăcut surprins de reacţia publicului numeros, dar şi de dăruirea cu care cei din distribuţie au jucat de fiecare dată. Drept urmare, a invitat echipa la recepţia organizată cu ocazia Zilei Reginei Elisabeta a II-a, oferită pe 16 iunie de Ambasada Regatului Unit la Bucureşti, să pună în scenă mai multe fragmente din piesă», se menţionează într-un comunicat de presă.

Printre personalităţile care au apreciat prezenţa actorilor la eveniment se numără Paul Brummell – ambasador al Marii Britanii, Nigel Townson – director al British Council România, Hussain Taha Hassan Sinjari – ambasador al Irakului, Corina Șuteu – ministrul Culturii, Emil Boroghină – directorul Festivalului Internaţional „Shakespeare” de la Craiova ş.a.

«Pentru toţi cei implicaţi, invitaţia de a prezenta producţia noastră cu „Romeo şi Julieta” la Bucureşti, ca parte din evenimentul organizat de Ambasada Marii Britanii pentru celebrarea „Zilei Reginei”, a fost o imensă onoare! A putea prezenta munca extraordinarilor actori din comunitatea craioveană în această deosebită circumstanţă nu a fost doar distractiv, ci a şi adus o mare satisfacţie pentru munca asiduă şi entuziasmul tuturor celor implicaţi. Pentru echipa Parrabbola a fost un punct culminant al muncii noastre. Colaborarea cu Compania Teatrulescu şi cu toţi ceilalţi parteneri din Craiova s-a concretizat în teatru de calitate şi momente de viaţă pe măsură. Aşteptăm cu nerăbdare viitoarele proiecte împreună», a declarat Philip Parr, directorul artistic al Companiei Parrabbola, potrivit aceluiaşi comunicat de presă.

«Compania Teatrulescu a fost onorată de invitaţia Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti de a prezenta scene din spectacol în cadrul evenimentului organizat în cinstea sărbătoririi zilei de naştere a Reginei Elisabeta a II-a. Mulţumim ambasadorului Paul Brummell, întregii echipe de organizare a Ambasadei, a Consiliului Britanic, Companiei Parrabbola şi tuturor actorilor care au dat viaţă acestui spectacol minunat, atât celor prezenţi la eveniment, cât şi celor absenţi. De asemenea, mulţumim pentru suport Teatrului Naţional „Marin Sorescu” şi Operei Române Craiova. Un moment excepţional!”, a spus Ramona Drăgulescu, preşedintele Companiei Teatrulescu.