La Negoi, proiecte pentru romi

0
857

Negoi 8În comuna Negoi sunt puse la punct proiecte de dezvoltare ale comunităţii, iar altele sunt în aşteptare. Preponderenţa este îndreptată către etnia romă.

Ideea integrării romilor a venit în urmă cu ceva timp şi a aparţinut prof. de limba romani Marcel Cîmpeanu. „Am înfiinţat o asociaţie – „Grupul de Iniţiativă Locală Satu-Nou Negoi (GIL)” şi am făcut demersurile pentru implementarea unor proiecte, având şi sprijinul autorităţilor publice locale, ale ISJ Dolj. Am mers pe reducerea pericolului de abandon şcolar, pe amenajarea unui loc de joacă pentru copiii din comunitatea romilor, înfiinţarea unei Organizaţii Neguvernamentale pentru dezvoltarea localităţii şi aşa mai departe ”, a precizat prof. Cîmpeanu.

Totul, pentru copii

Rezultatele nu au întârziat să apară, astfel că 137 de copii din Satu-Nou şi-au îmbunătăţit stilul de viaţă, prin implicarea într-un parteneriat public-privat (Şcoala Gimnazială din localitate, Fundaţia PACT şi Fundaţia „Terre des hommes”), în valoare de 14.100 lei, din care contribuţia GIL a fost de peste 13.000 lei. S-au amenajat două locuri de joacă şi s-a organizat o excursie la Tismana pentru copiii din comunitate. Pentru „Sport pentru o viaţă sănătoasă” s-a amenajat un teren de sport, finanţat de „Terre des hommes”, cu 6.500 lei, cu o contribuţie a GIL de 3.000 lei, partener fiind Asociaţia „Eurom Social Construct”.Negoi 4

«Am avut şi un alt program – „Copiii, viitorul de mâine al localităţii” – 30 de copii din Satu-Nou fiind incluşi în programul „Şcoală după şcoală”. Nu reuşeam să ducem la bun sfârşit proiectul dacă nu aveam sprijinul şcolii din localitate, al Primăriei şi al „Terre des hommes”, finanţarea fiind de 31.500 lei, contribuţia Primăriei atingând 2.000 lei. Dacă vorbim de reducerea abandonului şcolar, prin intermediul „Asociaţiei Române a Tinerilor cu Iniţiativă” s-au organizat trei grupe pentru „A doua şansă”, iar 20 de copii au fost incluşi  în programul de prevenire a abandonului şcolar (acordarea unei indemnizaţii lunare de 600 de lei, la care se adaugă rechizite). Suntem convinşi că, atât cât ne-a stat în putinţă, am dat o speranţă celor din comunitatea romilor», a mai menţionat Marcel Cîmpeanu.