Conferinţa International Association for Intelligence Education (IAFIE), pentru prima dată în Europa

0
321

informatiiÎn perioada 22-24 iunie, o delegaţie a Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” (ANI MV) din cadrul Serviciului Român de Informaţii a participat la cea de-a 12-a ediţie a conferinţei internaţionale organizate de International Association for Intelligence Education (IAFIE) şi dedicate educaţiei în intelligence. Găzduită pentru prima dată în Europa, aceasta s-a desfăşurat în oraşul Breda, Olanda, la sediul Academiei Militare Regale. În acelaşi timp, evenimentul a marcat lansarea secţiunii europene a conferinţei IAFIE (European Chapter), aceasta urmând să aibă loc anual în câte o ţară din Europa, aspect ce confirmă importanţa comunităţii europene de intelligence şi a culturii de securitate continentale pe plan internaţional.

Tema ediţiei din acest an a fost Connecting Intelligence Education Communities: Europe, North America, and Beyond şi a reunit peste 150 de participanţi din 16 ţări. Delegaţia ANIMV a fost alcătuită din rectorul Academiei, dl. Niculae Iancu, cercetători ai Institutului Naţional de Studii de Intelligence din cadrul Academiei şi ofiţeri din cadrul SRI.

Evenimentul este unul de referinţă la nivelul manifestărilor ştiinţifice internaţionale din domeniul studiilor de Intelligence şi singura conferinţă la nivel mondial ce are ca temă educaţia de intelligence. Conferinţa IAFIE de anul acesta a abordat, de-a lungul celor 24 de paneluri, subiecte diverse, printre care: reforma educaţiei de intelligence şi a studiilor de specialitate în acord cu dinamica mediului de securitare în secolul XXI, dezvoltarea cooperării în analiza de intelligence, inovaţia în activităţile de predare şi învăţare în domeniu, nevoia pentru noi curricule în intelligence, respectiv dezvoltarea cercetării şi creşterea numărului publicaţiilor de specialitate.

Participarea reprezentanţilor români a fost remarcată încă din deschiderea conferinţei de către preşedintele IAFIE, dl. Larry Valero, iar prezentările acestora s-au bucurat de apreciere, confirmându-se astfel angajamentul Serviciului Român de Informaţii prin ANI MV la nivelul comunităţii academice internaţionale. Astfel, au fost recunoscute eforturile ANIMV de a consolida educaţia şi studiile de intelligence, contribuţia adusă concretizându-se sistematic la nivel naţional prin promovarea şi dezvoltarea culturii de intelligence şi a şcolii româneşti pe această zonă de referinţă pentru cercetarea şi educaţia în domeniul securităţii.

În cadrul conferinţei, ANI MV a organizat un panel de dezbateri având ca temă rolul educaţiei de securitate şi intelligence în consolidarea managementului de risc. Printre participanţii la panelul românesc condus de rectorul Academiei, dl. Niculae Iancu, s-au aflat Adam Svendsen, autor şi expert britanic în domeniul cooperării în Intelligence, şi Randolph Pherson, autor şi instructor recunoscut internaţional pentru dezvoltarea domeniului analizei de Intelligence. De asemenea, în cadrul panelului au fost prezentate rezultatele ale proiectul Percepţie socială şi strategii comunicaţionale privind riscurile de securitate naţională (REACT), proiect desfăşurat de către ANI MV şi finanţat de UEFISCDI prin Programul de Resurse Umane-Tinere Echipe.

Totodată, reprezentanţii României au avut ocazia de a participa la grupuri de lucru şi de a face schimb de bune practici şi expertiză în domeniul educaţiei şi al cercetării în intelligence. În acest sens, rezultatele obţinute ca urmare a participării la conferinţa IAFIE constau pe de o parte în promovarea şcolii româneştide intelligence şi a contribuţiei la eforturile internaţionale de dezvoltare a acestei arii ştiinţifice, iar pe de altă parte la transferul de cunoaştere capitalizat în programe de studiu şi activitatea de cercetare de calitate.