Filarmonica „Oltenia” încheie stagiunea muzicală cu un concert vocal-simfonic

0
319

Deschisă pe 6 octombrie 2011, cu „Trei concerte de poveste”, care i-a adus pe scena craioveană pe reputaţii muzicieni Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru şi Valentina Svyatlovskaya-Prunaru, cu ale lor celebre viori Stradivarius şi Guarneri, stagiunea muzicală 2011-2012 a Filarmonicii „Oltenia” se încheie astă-seară, cu un concert simfonic anunţat pentru ora 19.00. Îşi dau concursul Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale instituţiei, sub bagheta dirijorului Marius Hristescu, soliştii Vlad Stănculeasa (vioară), Diana Ţugui (soprană) şi Balla Sandor (bariton). În această interpretare audiaţi Uvertura operei „Oberon”, de Carl Maria von Weber, Concertul în Mi minor pentru vioară şi orchestră, op. 64, de Felix Mendelssohn-Bartholdy, şi Requiem în Re minor, op. 48, de Gabriel Fauré. Biletele pentru concert se găsesc la Agenţia Filarmonicii, la preţul de 15 lei (8 lei pentru elevi, studenţi, pensionari).

 

Marius Hristescu a absolvit, în 1994, Liceul de Artă din oraşul natal, Craiova, şi şi-a continuat pregătirea la Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde a studiat, în paralel, la trei dintre secţiile acesteia: compoziţie, dirijat cor academic şi dirijat orchestră. Anul 1999 marca începutul colaborării sale cu binecunoscutul cantautor Tudor Gheorghe, în urma căreia au luat naştere numeroase proiecte culturale de anvergură naţională. În anul 2000 a absolvit cursul de studii aprofundate (master) în Stil şi Limbaj Compoziţional.

Doi ani mai târziu, obţinea o bursă de studii la Accademia Marciana din Veneţia, iar în 2005 primea o bursă de cercetare muzicologică la Roma. Profesor titular la catedra de teorie-orchestră a Liceului de Artă craiovean (1999-2001), maestru de cor al Coralei Academice a Filarmonicii „Oltenia” (2001), dirijor al Corului de cameră „Da Capo” din Bucureşti (2001-2004), dirijor al Teatrului Liric „Elena Teodorini” din Craiova (2001-2009), Marius Hristescu este o prezenţă constantă pe scenele principalelor instituţii de cultură din ţară, în dubla ipostază de dirijor şi orchestrator. Din iunie 2007 deţine statutul de prim-dirijor al Filarmonicii „Muntenia” din Târgovişte, iar din 2009 este director artistic al Filarmonicii „Oltenia” şi profesor asociat la Departamentul de Muzică din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova.

 

  • Violonistul VLAD STĂNCULEASA a absolvit, în 2007, prestigioasa Academie Internaţională de Muzică „Yehudi Menuhin” din Elveţia (la clasa maeştrilor Alberto Lysy şi Liviu Prunaru). De asemenea, a obţinut „Diplôme de soliste” la Conservatorul din Lausanne (clasa maestrului Pierre Amoyal). În prezent este concertmaestru al Orchestrei Filarmonice din Gothenburg (Göteborgs Symfoniker) – Suedia, concertmaestru la Orchestra de Cameră din Basel – Elveţia şi solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”.

 

  • Soprana DIANA ŢUGUI a urmat pregătirea de specialitate la Universitatea Naţională de Muzică din Capitală (Facultatea de Interpretare muzicală – secţia canto, clasa prof. univ. Sanda Şandru). Din 2003 este solistă a Teatrului Liric „Elena Teodorini” din Craiova, pe a cărui scenă va debuta, în stagiunea 2012-2013, în rolul Rosinei din opera „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini. Activează şi în domeniul pedagogiei muzicale, fiind asistent universitar (clasa de canto) în cadrul Departamentului de Muzică al Universităţii craiovene.

 

  • Baritonul BALLA SÁNDOR a absolvit Facultatea de Muzică din Braşov (specializarea clarinet), apoi a obţinut diploma de licenţă în specializarea canto la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. S-a perfecţionat în arta cântului cu reputaţi maeştri: Gheorghe Roşu, Corneliu Murgu, Mariana Nicolesco. A activat ca artist liric în Corul Teatrului Liric din Braşov, apoi în cel al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, fiind, în perioada 2005-2011, solist al Teatrului Liric „Elena Teodorini”. Din 2011 este solist al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.