Sitco Craiova investeşte în oameni

0
461

Evoluţia şi schimbările permanente de pe piaţa muncii impun dezvoltarea unor programe de formare profesională. Pornind de la ideea că o nouă calificare înseamnă o nouă şansă acordată atât angajatului cât şi companiei din care acesta face parte, firma Sitco Service din Craiova a lansat luna aceasta un proiect ce îşi propune formarea de operatori pentru maşini unelte cu comandă numerică.

Nu mai puţin de 100 de angajaţi din cele cinci judeţe ale Olteniei vor beneficia de cursuri de calificare pentru această meserie. Aceştia vor fi împărţiţi în două grupe a câte 50 de persoane, fiecare grupă urmând să-şi însuşească aptitudini teoretice, dar şi practice. În total durata proiectului – care se intitulează „COMAND – Creşterea nivelului de calificare a angajaţilor din industria constructoare de maşini prin informare, formare profesională continuă, orientare şi consiliere pentru calificarea Operator la maşini unelte cu COMANDă numerică” – este de 24 de luni. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. „Proiectul îşi propune calificarea operatorilor pentru maşini unelte cu comandă numerică. Ideea acestui curs mi-a venit de mai mulţi ani ştiind că pe piaţa din Craiova forţa de muncă ori a fost descalificată din cauza schimbării generaţiilor de comenzi numerice ori din cauza declinului economic a fost disponibilizată, pensionată sau lucrează prin alte ţări. Noi ne propunem să ţinem cursuri moderne pe nişte standuri educaţionale cu comenzi numerice Siemens, firma Sitco fiind şi partener Siemens pentru România”, a declarat ing. Dumitru Pârvu, managerul firmei Sitco Service.

Parteneriat cu compania Popeci

Iniţiatorii proiectului au ţinut să precizeze din start că acest curs este unul foarte serios iar cei care îl vor absolvi îşi vor însuşi, cu siguranţă, la final toate cunoştinţele necesare pentru a profesa în domeniu. Unul dintre parteneri este compania Popeci, în cadrul căreia cursanţi vor desfăşura un stagiu de pregătire. În plus, lectorii firmei Sitco sunt oameni cu mare experienţă, care lucrează în domeniu din anii ’80. „Avem ca partener compania Popeci unde cursanţii îşi vor desfăşura stagiul de practică. Vom trata cu maximă seriozitate acest curs, înţelegând necesitatea şi utilitatea acestuia. Cursul nu se adresează numai angajaţilor care lucrează în fabrici ce au acum maşini unelte cu comandă numerică. Oricare angajat care vrea să înveţe o meserie modernă, care doreşte să găsească un loc de muncă bine plătit ni se poate adresa. Mai multe informaţii sunt pe site-ul nostru: www.sitco.ro. Avem o platformă în dezvoltare, platforma Ford unde se pun în funcţiune 75 de maşini unelte cu comandă numerică. Probabil că va fi nevoie de câteva sute de operatori”, a mai spus managerul Sitco Service.

Meserie căutată în România, dar şi în Europa

În momentul de faţă, specialiştii spun că la nivel european se înregistrează o cerere tot mai mare de operatori pentru maşini unelte cu comandă numerică. Firme din Germania sau Franţa au oferit şi oferă pentru cei care cunosc tainele acestei meserii cazare, masă şi salariu motivant. De altfel, la sfârşitul cursului absolvenţii vor primi un certificat care să le ateste pregătirea în domeniu, recunoscut de Ministerul Educaţiei, de Ministerul Muncii, dar şi la nivel european. În plus, un obiectiv îndrăzneţ este acela de a forma în profesia de operator pentru maşini unelte cu comandă numerică şi femei. Obiectivul general este susţinerea transformării şi adaptabilităţii angajaţilor din domeniul industriei constructoare de maşini la noile cerinţe de pe piaţa de profil, cu scopul îmbunătăţirii nivelului de competivitate şi a poziţiei la locul de muncă deţinut prin manevrarea maşinilor cu comandă numerică.