Ministerul Culturii nu avea un raport juridic obligaţional în cauza „Domnişoara Pogany”

1
339

Revendicarea sculpturii „Domnişoara Pogany” de către Măciucă Aurelia Balcica a iscat multe controverse. Consilierii judeţeni PDL au acuzat în nenumărate rânduri Consiliul Judeţean Dolj că nu asigură asistenţa juridică necesară în procesul de revendicare al sculpturii şi că nu au anunţat Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional cu privire la această problemă. Pentru a se convinge cum stau lucrurile consilierii judeţeni PDL au trimis o adresă Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional pentru acere lămuriri cu privire la acest caz.

La data de 2 martie a.c., şeful Corpului de Control al ministrului Culturii şi Patrimoniului, Mihail Gorgoi, s-a aflat, la Craiova, pentru a analiza documentele din dosarul „Domnişoara Pogany”, după ce ministrul Kelemen Hunor i-a cerut acestuia, să se deplaseze în Banie, pentru a verifica starea de lucruri. Deranjul celor de la Bucureşti se făcea pentru că replica sculpturii, ce face parte, din anul 1976, din colecţia Muzeului de Artă din Craiova, a fost revendicată în instanţă, în urmă cu un an, de fiica fostului proprietar, Aurelia Măciucă Balcica. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj au demonstrat la acel moment că documentele pe care Aurelia Măciucă Balcica le-a prezentat în instanţă sunt false. De aceeaşi părere a fost şi Mihail Gorgoi, care a declarat, că după o primă verificare a documentelor „a fost tendinţă de fals aici”.

Şi sancţiunea pentru directorul Direcţiei de Cultură Dolj?!

Cu ocazia aceleaşi vizite Mihail Gorgoi afirma că cei de la Ministerul Culturii Patrimoniului Naţional au aflat abia după ce s-a ajuns la cel de-al patrulea termen despre procesul în care este revendicată replica sculpturii „Domnişoara Pogany”, şi a dat vina pe cei de la Direcţia de Cultură Dolj pentru că nu au anunţat la timp instituţia ministerială: „Avem aici o Direcţie de Cultură, care ar fi trebuit să ştie şi ar fi trebuit să anunţe la minister. Ar fi trebuit să anunţe când au aflat, ar fi trebuit să ştie mai de mult de acest proces şi nu cunosc motivele pentru care nu au aflat mai de mult”. De altfel, acesta a mai spus că „dacă se fac vinovaţi, poate vor fi sancţionaţi”. Până în prezent nu s-a anunţat nici o sancţiune pentru directorul Direcţiei de Cultură Dolj, Dan Lupescu, deşi acesta a încercat să arunce vina pe cei de la Consiliul Judeţean Dolj că sunt de vină că nu au informat Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Ministerului Culturii tras degeaba la răspundere pentru sculptura lui Brâncuşi

În urma acestor declaraţii ar fi trebuit să dispară orice urmă a vreunei suspiciuni cu privire la interesul Consiliului Judeţean Dolj faţă de sculptura „Domnişoara Pogany”. Ori a-i bănui pe consilierii PDL de bună credinţă este mult prea mult. La data de 28 aprilie a.c., cincisprezece consilieri pedelişti au trimis o adresă Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional prin care solicitau să le comunice „măsurile luate (…) pentru păstrarea în patrimoniul cultural a sculpturii «Domnişoara Pogany» a sculptorului Constantin Brâncuşi”. Răspunsul dat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional îl primiseră pedeliştii şi din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, care i-a informat că ministerul a fost pârât în proces însă s-a retras. Secretarul de stat Vasile Timiş le-a argumentat colegilor lui pedelişti şi de ce s-a retras Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din proces. „Una dintre excepţiile invocate de instituţia noastră este însă lipsa calităţii procesuale pasive a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, nerezultând în ce constă raportul juridic obligaţional al ministerului în cauza dedusă judecăţii, având în vedere că Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional este instituţie a administraţiei publice centrale de specialitate şi nu deţinător de bunuri culturale mobile, în posesia sa neaflându-se niciodată bunul revendicat de reclamantă”, se arată în răspunsul primit de consilierii pedelişti.

Instanţa de judecată, singura în măsură să aprecieze cine este îndreptăţit să păstreze sculptura

Muzeul de Artă Craiova a trimis o întâmpinare Tribunalului Bucureşti prin care solicitau respingerea acţiunii ca neîntemeiată unul dintre motive fiind: „introducerea în cauză a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional fără să emită nici o pretenţie faţă de acest pârât şi numai cu scopul de a-şi crea posibilitatea investirii Tribunalului Bucureşti cu judecarea acestei cauze”. Mai multe decât atât, Vasile Timiş le-a dat peste nas pedeliştilor informându-i că: „S-a stabilit, atât la muzeu, cât şi la Consiliul Judeţean Dolj, că se va păstra permanent legătura cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional privind evoluţia acestui caz”.  Secretarul de stat al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional le-a reamintit acestora că: „în prezent cazul se află în faţa instanţei de judecată, singura în măsură să aprecieze cu privire la persoan îndreptăţită să păstreze sculptura”. Mai pe româneşte, dacă tăceau consilierii pedelişti filosofi rămâneau. Aşa şi-au dat cu stângul în dreptul făcând pe deştepţii, şi a trebuit să fie informaţi că sunt pe lângă subiect. Nu este pentru prima dată când vorbesc şi ei ca să se afle în treabă şi probabil nu va fi nici pentru ultima dată.

 

1 COMENTARIU

  1. nea Marine,pe la Argetoaia nu te mai duci sa faci un reportaj cu nevasta primarului sa vezi ce activitate are? ori matale nu citesti alte ziare!

Comments are closed.