De la fotbal la spitale, Ileana Şerban reformează tot ce întâlneşte în cale

1
409

În şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean Dolj, prezidată de vicepreşedintele Cristinel Iovan, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna a fost iarăşi subiect de discuţie. De la “aprobarea organigramei, a statului de funcţii şi a regulamentului de organizare şi funcţionarea a Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna”, consilierii judeţeni PDL, Ştefan Stoica şi Ileana Şerban, au ajuns la punerea în discuţie, pentru a mia oară, a comasării a acestei unităţi spitaliceşti

Ileana Şerban

Când s-a ajuns la la proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi cu privire la organigrama, statului de funcţii şi a regulamentului de organizare şi funcţionarea a Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna consilierul PDL, Ştefan Stoica, a sărit ca ars, denunţând anumite ilegalităţi care se întâmplă la spital şi spunând că managementul este unul defectuos. Pedeliştii au fost de acord cu toţii că este necesar un audit al Consiliului Judeţean Dolj la Spitalul de la Leamna, dar nu au susţinut cu nici o dovadă concretă acuzaţiile de ilegalitate. “În ceea ce priveşte Spitalul de la Leamna, colega mea Ileana Şerban o să vă spună câteva aspecte de ilegalităţi şi ceea ce se întâmplă acolo, în sensul că tot ceea ce înseamnă cheltuieli cu salariile sunt depăşite în acest moment.  Managementul de acolo este unul defectuos şi solicităm audit Consiliului Judeţean. Conform contractului cu CAS, nu ar trebui să depăşească cheltuielile salariale 70%, iar în acest moment sunt depăşite. Potrivit organigramei sunt mai multe funcţii de conducere care generează cheltuieli salariale. V-am solicitat comasarea Spitalului Leamna cu spitalul nr. 3 din Craiova, sau cu spitalul nr. 1 şi nu aţi dorit. Aţi spus că o să funcţioneze în regulă,  dar noi vă spunem că până la sfârşitul anului nu poate funcţiona cum trebuie iar oamenii vor fi în imposibilitatea de a lua salariile”,  a declarat Ştefan Stoica solicitând retragerea proiectului de pe ordinea de zi.

Ştefan Stoica

Legea – o necunoscută pentru unii

Ileana Şerban a încercat să enunţe ilegalităţile de la Spitalul de la Leamna, însă nu prea a reuşit, aşa cum spuneam, neavând nici o dovadă în acest sens. Nu e de mirare, că a ajuns să vorbească Ileana Şerban de sistemul sanitar. A încercat ea să reformeze şi fotbalul doljean, numai că nu prea i-a ieşit, Nicu Neagoe fiind în continuare preşedintele AJF Dolj. “Aşa cum ridicam problema cu câteva luni înainte în şedinţa de consiliu, când spuneam că prin nevoinţa unora dintre dumneavoastră de a nu da voie anumitor spitale să se  unească pentru a lua bani şi a se clasifica la un alt nivel, am ajuns în această situaţie. Spitalul de la Leamna, până acum câteva luni, primea în proporţie de 7-8 miliarde, bani pe servicii de la CAS, iar de trei luni încoace a primit 5 miliarde, iar zilele acestea urmează să se semneze contractul. Vor primi 18 miliarde până la sfârşitul anului. Din această sumă şi din banii pe care trebuie să şi-i împartă lunar, potrivit Legii 95/2006, cheltuielile aferente drepturilor salariale trebuie să fie până la 70%. Nu mi se pare normal să înfiinţăm anumite compartimente şi servicii care nu îşi au nici un rost în acest spital.  Problema este că nu o să aibă bani de salarii până la sfârşitul anului,  în condiţiile în care la alte spitale nu pot să-şi realizeze serviciile cu banii contractaţi”, a spus Ileana Şerban. Fostul director al Spitalului Clinic de Urgenţă Craiova,  Cristina Calangiu, a corectat-o pe Ileana Şerban, demonstrându-i că nu cunoaşte legile în vigoare cu privire la domeniul sănătăţii şi că este total pe lângă subiect. Aceasta a explicat faptul că salariile nu sunt plafonate la 70% prin Legea 95/2006, ci printr-o Hotărâre de Guvern de la mijlocul anului 2010, care se bate cap în cap cu legea amintită de Ileana Şerban: “Nu este în legea 95/2006 a spitalelor această plafonare a salariilor la 70%. Ea face obiectul unei hotărâri de guvern care a apărut în a doua parte a anului trecut,  în timpul unui contract în desfăşurare cu CAS.  Ştim foarte bine că veniturile spitalelor sunt limitate de posibilitate CAS de a contracta servicii cu aceste spitale şi de a le plăti. Hotărţrea de Guvern se bate cap în cap cu Legea 95/2006 “

“Existenţa acestui spital face parte din istoria Craiovei”

Ne mai răbdând să vorbească despre sistemul de sănătate toţi neaveniţii, prof.  univ. Dr. Corneliu Sabetay le-a dat o replică celor doi consilierii judeţenii PDL, care deja nu se mai înţelegeau care cum să iasă în evidenţă şi chiar ajunseseră chiar să îşi dea coate în plină şedinţă a Consiliului Judeţean Dolj: “De mic copil ştiam de acest spital de la Leamna şi de grav bolnavii de tuberculoză pe care i-a îngrijit de-a lungul anilor.  România, la ora actuală, deţine unul dintre cele mai ruşinoase locuri în ceea ce priveşte tuberculoza. Numărul bolnavilor de tuberculoză a crescut, iar acest spital îşi găseşte locul lui extrem de important pentru o asemenea comunitate cum este cea craioveană şi nu numai,  în aşa fel încât existenţa lui şi locul lui trebuie să fie întărit şi să avem o atenţie sporită asupra acestor bolnavi care sunt deosebiţi şi care vin din nişte medii extraordinary de sărace. Eu nu discut câte infirmiere sau câţi portari sunt, eu discut că existenţa acestui spital este o chestiune extrem de importantă. Existenţa acestui spital face parte din istoria Craiovei”

Cristinel Iovan

“Este doar o reorganizare internă”

Şi pentru ca spectacolul să fie complet, administratorul public al judeţului Dolj, Alin Mitrică, le-a demonstrat că sunt total pe dinafară,  proiectul de hotărâre neprevăzând înfiinţarea nici unui post nou de muncă, ci numai o reorganizare.  “Primul aspect se referă la modificarea organigramei prin reorganizarea personalului într-un alt compartiment, fără să se mărească numărul personalului. Al doilea aspect transformă o serie de funcţii din cauza oportunităţii pe care o consideră managerul – pentru că asta este propunerea lui. Pe de altă parte unele chiar sunt necesare pentru că dispar din clasificarea ocupaţiilor din România. În ceea ce priveşte acele servicii despre care se vorbea, în urmă cu cinci luni am propus această organigramă, cu ştatul de funcţii, cu înfiinţarea respectivelor servicii şi îmi amintesc că a fost votată în unanimitate, motiv pentru care nici nu constituie astăzi subiectul propunerilor, pentru că nu se înfiinţează nici măcar un simplu post nou, pur şi simplu este o reorganizare internă”, a afirmat Alin Mitrică.

Nici un spital nu a fost desfiinţat în Dolj

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj Cristinel Iovan, a încercat să împace pe toată lumea,  afirmând că s-a mai făcut un audit la Spitalul Leamna în 2010 şi c dacă este necesar unul şi în 2011 nu este nici un fel de problemă, important fiind faptul că în Dolj nu s-a desfiinţat nici un spital şi ăsta este meritul tuturor factorilor de decizie din judeţ. “Vreau să salut faptul că pe parcursul acestui an nu a fost desfiinţat nici un spital şi este rodul muncii tuturor. Am reuşit cu minusurile şi plusurile care există în aceste spitale, să menţinem funcţionalitatea unor spitale şi a unor instituţii. Am făcut un audit la Leamna anul trecut dar există posibilitatea de a face încă unul în acest an.  Banii pe care îi primesc spitalele sunt acei bani care fac obiectul contractelor încheiate cu CAS. Important este ca aceşti bani să fie folosiţi în proporţie cât mai mare pentru sănătate şi într-o proporţie echilibrată pentru salarii”,  a conchis Cristinel Iovan.  Proiectul de hotărâre a trecut cu 19 voturi “pentru” şi 13 “împotrivă”.

ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU

 

1 COMENTARIU

  1. si uite asa Ilenuta pierde pe rand toate spitalele de unde-si facea banutu linistita din spagile diverse pe care le primea..dar cavalerul Fanica in amintirea vremurilor de iubire nu o sa o lase la greu..

Comments are closed.