Şansă de vindecare pentru Andreia Drăgan, care a luat zborul cu destinaţia Franţa, prima reală după ce medicii de la Spitalul Fundeni, din capitală au diagnosticat-o cu cancer. Pe 24 iunie, fetiţa a fost programată pentru investigaţii la cel mai vechi centru de luptă împotriva cancerului din Europa – Institutul Gustave-Roussy, acolo unde mama a trimis toată documentaţia legată de istoricul bolii, în speranţa că medicii francezi vor putea clarifica diagnosticul incert de cancer nediferenţiat, care nu permite administrarea nici unui tratament de stopare a evoluţiei bolii. Ea va trebui să rămână aici cel puţin o săptămână pentru investigaţii suplimentare.
„Mă agăţ de Franţa ca de Dumnezeu. Sunt optimistă, dar şi realistă şi cred că odată ajunse în Franţa e imposibil să nu rezolvăm problema”, a spus Camelia Buşcu, mama fetiţei. Andreia Drăgan a supravieţuit, în mod miraculos, unui retransplant de ficat efectuat la Cluj în 5 decembrie 2006. Fragilă şi cu un regim de viaţă restricţionat, fetiţa a contractat, la începutul acestui an, un virus care a declanşat în organismul său, o formă de cancer nediferenţiată încă. Dincolo de simptomele oncologice pe care le acuza din februarie, medicii au mai descoperit, de curând, şi o serie de complicaţii care îi dau fiori de groază mamei. Ea se gândeşte că, în felul acesta, vindecarea copilului său se poate amâna, iar timpul nu este prietenul cel mai bun al Andreiei. Un anevrism de aortă abdominală, format de curând provoacă dureri de stomac intense şi prezintă riscul de a se sparge oricând şi de a inunda abdomenul. „Nici nu mai ştiu care este urgenţa pentru că acest anevrism e foarte periculos pentru Andreia” a mai spus mama, cu îngrijorarea întipărită pe chip. Înainte de plecarea în Franţa, mama mărturisea că şi fiica era îngrijorată, că dincolo de starea continuă de nervozitate, are frecvente căderi psihice, copleşită fiind de teama pentru propria viaţă cu care a crescut până la 11 ani. Vrea să fie un copil normal, să meargă la şcoală alături de colegi şi să poată să zâmbească, nu forţat ci cu toată inocenţa şi bucuria copilăriei, să prindă putere pentru a ieşi singură în faţa blocului şi nu dusă pe braţe, cum nici măcar nu concepe să i se întâmple, preferând să se refugieze în casă, acolo unde şi-a găsit şi o prietenă necuvântătoare, o pisicuţă.
Mama şi fiica, într-o continuă luptă de mai bine de cinci ani
De cum am cunoscut-o mi-am dat seama că Buşcu Camelia duce ea însăşi o continuă luptă cu viaţa de când Andreia a început să stea mai mult la spital decât acasă. Asistentă medicală, ea a fost primul medic al copilului său. I-a observat simptomele, i-a respectat întocmai regimul alimentar şi recomandările specialiştilor, i-a spus mereu cu sinceritate cu ce se confruntă, dar cel mai mult i-a dat încredere în ea, optimistă la rândul său în privinţa şanselor de vindecare. Campania de strângere de fonduri pentru care s-a zbătut luni de zile, adusese până la începutul acestei luni, în contul Cameliei, 5.000 de euro, donaţi de oameni cu suflet, bani cu care Camelia estima că vor putea suporta cheltuieli pentru cinci zile de spitalizare. Chiar şi aşa, mama era decisă să meargă mai departe şi să plece în Franţa. „Plec cu banii pe care am reuşit să-i strângem în campanie, aproape 5000 de euro suficienţi pentru cinci zile de spitalizare, în care s-ar putea face alte teste. Cel puţin vom avea un diagnostic clar şi vom şti în ce punct ne aflăm şi cum continuăm lupta”, îşi făcea planul de bătaie Camelia. Un plan de avarie, care nu rezistă însă ipotezei în care fetiţa ar avea nevoie de o operaţie urgentă.
Toţi cei care vor să-i întindă o mână de ajutor Andreiei pot face donaţii în conturile deschise la Raiffaisen Bank, pe numele mamei – Camelia Buşcu (tel. 0761.33.60.74):
IBAN: ROG1RZBR 0000060005028551(lei)
IBAN: RO40RZBR 0000060013381987(euro)