Real Madrid câştigă pentru a 14-a oară Champions League

0
752

Real Madrid a ajuns la 14 trofee Champions League, după finala câştigată, pe Stade de France, cu Liverpool, scor 1-0, gol marcat de Vinicius, în repriza secundă. Madrilenii punctaseră şi în prima repriză, prin Benzema, dar golul a fost anulat pe motiv de ofsaid. Finala de la Paris a fost una dintre cele mai urâte din istoria competiţiei, cu siguranţă cea mai dezagreabile de la acel Juventus – Milan 0-0, din 2003. Partida a început cu peste 35 de minute întârziere, din cauza problemelor legate de accesul cu întârziere al suporterilor în stadion, dar fotbalul a întârziat definitiv. Barajele de Liga a III-a din România sau finala Ligii Elitelor U17, jucate ieri, au fost mult mai interesante decât batjocura de pe Stade de France, o adevărată insultă la adresa fotbalului. Mai proastă decât finala a fost numai transmisia Digisport, cei care n-au avut inspiraţia să treacă pe alte programe care difuzau partida neavând totuşi ce regreta.

Două echipe care au ajuns în ultimul act în principal datorită şansei ne-au chinuit efectiv, cu un simulacru de fotbal, făcându-ne să regretăm că n-am apreciat mai mult un Craiova – Botoşani, cu o zi mai devreme. Mai mult noroc decât cel de care a beneficiat Real Madrid pe parcursul acestei ediţii nu a avut vreo altă echipă sau vreun alt sportiv în orice competiţie din istoria sportului. Mai puţin în finală, când s-a impus oarecum meritat. Benzema merită Balonul de Aur, iar pentru Vinicius ar trebui inventate cele de argint şi bronz, fiindcă împreună aupurtat pe culmi o echipă atât de slabă, dar incredibil de norocoasă. Adevărata faţă a lui Real Madrid a fost în eşecul de acasă cu Şeriff Tiraspol, în toamna trecută, echipa lui Ancelotti fiind logodită cu Zeiţa Fortuna, altfel nu se explică succesul ei.

De partea cealaltă, Liverpool a fost purtată în finală de tragerile la sorţi, întâlnind adversari de Conference League, iar cu unii s-a chinuit serios. Într-o zi fastă, Universitatea Craiova n-ar fi fost sub nicio formă mai jos decât această caricatură de echipă a lui Jurgen Klopp, care a existat în finală numai printr-un şut al lui Mane, deviat în bară de Courtois. Când vezi ce prestează  Henderson, nu-i mai poţi reproşa multe lui Mateiu, iar acest Luiz Diaz nu poate fi mai presus de Ivan, nici când jucătorul Craiovei e epuizat. Arnold îl întrece în gafe pe Vlădoiu, iar Robertson nu poate fi la nivelul lui Bancu nici dacă olteanul se încalţă invers şi mai cafteşte vreun adversar. Cea mai mare nedreptate ar fi fost ca Manchester City să piardă titlul în faţa unor “cormorani” nevolnici, care au avut mare noroc să câştige două trofee în acest sezon, la penalty-uri, în faţa lui Chelsea.

Cât despre bietul Klopp,  nu mai poate invoca proverbialul său ghinion în meciurile decisive, după cum a pregătit această finală. De menţionat doar că Ancelotti a stabilit un record, fiind primul antrenor cu 4 trofee Champions League.

Real Madrid – Liverpool 1-0 A marcat: Vinicius 59.

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Militao, Alaba, F. Mendy – Modric (Ceballos ’90), Casemiro, Kroos – Valverde (Camavinga ’86), Benzema, Vinicius. Antrenor: Carlo Ancelotti.

Liverpool: Alisson 4 – Alexander-Arnold 2, I. Konaté 3, Van Dijk 4, Robertson 3 – Henderson 3 (Keita ’77) , Fabinho, Thiago Alcantara (Firmino ’77) – Salah, Mané, Luis Diaz (Jota ’65). Antrenor: Jurgen Klopp

Arbitru: Clement Turpin.