COVID-19: Risc de deces de două ori mai mare la persoanele care suferă de cancer (studiu)

0
101

Bolnavii de cancer prezintă un risc de două ori mai mare de a muri de COVID-19 decât persoanele care nu suferă de această boală, a conchis un studiu amplu publicat joi.

Cu cât cancerul este mai avansat, cu atât riscul de a muri este mai mare, susţine de asemenea această cercetare, publicată în prestigioasa revistă medicală The Lancet.

Cercetătorii au folosit date de la 900 de pacienţi care sufereau de cancer din Statele Unite, Canada şi Spania.

Ei au comparat rata mortalităţii acestora la 30 de zile după diagnosticul confirmat de COVID-19.

“Mortalitatea la 30 de zile din toate cauzele a fost de 13%, peste dublul mortalităţii medii din lume raportate de (universitatea) Johns Hopkins”, a declarat pentru AFP Toni Choueiri, oncolog la Institutul pentru tratarea cancerului Dana-Farber şi coautor al studiului.

Confirmând concluzii deja cunoscute, cercetătorii au stabilit, de asemenea, ca factori de deces agravanţi avansarea în vârstă, sexul masculin, prezenţa unor antecendente medicale şi dependenţa de tutun.

Chimioterapia şi alte tratamente anti-cancer efectuate în cele patru săptămâni examinate nu au avut niciun efect asupra curbei deceselor.

Autorii studiului au conchis că pacienţii cu o stare generală bună pot continua un tratament pentru cancer adecvat, în pofida COVID-19.

Pe de altă parte, pacienţii cu o sănătate fragilă sau care suferă de un cancer avansează semnificativ ar trebui să cântărească riscurile continuării tratamentului oncologic, susţin cercetătorii.