Bani europeni disponibili pentru crearea de locuri de muncă în contextul crizei COVID-19, obținuți prin demersul europarlamentarului Victor Negrescu

0
1960

România poate solicita la Bruxelles fonduri pentru sprijinirea angajaților afectați de criza Coronavirus, banii fiind alocați în acest scop la inițiativa eurodeputatului Victor Negrescu. Europarlamentarul român a susținut și a obținut posibilitatea ca șomerii și angajații independenți ale căror locuri de muncă au fost afectate de pandemie să poată beneficia de bani din Fondul European de Ajustare la Globalizare, în valoare de 150 de milioane de euro anual. Raportul său, ce include aceste prevederi, a fost adoptat astăzi de Comisia pentru Bugete din Parlamentul European.

 Beneficiul cel mai important, obținut ca urmare a demersurilor și negocierilor purtate de europarlamentarul Victor Negrescu cu reprezentanții Comisiei Europene și celelalte familii politice europene, constă în confirmarea în scris, în cadrul raportului, a faptului că acest instrument poate fi folosit și pentru efectele generate de actuala criză.

 Încă de la preluarea acestui raport am insistat ca Fondul European de Ajustare la Globalizare, mai exact cele 150 de milioane de euro, să fie accesibil pentru sprijinirea celor care și-au pierdut locurile de muncă ori și-au văzut afectate veniturile din cauza crizei COVID-19. Ca urmare a schimbului de opinii și interpelărilor adresate am reușit să introduc acest paragraf care clarifică regulamentul programului și oferă, începând de acum, posibilitatea de a folosi aceste fonduri în actualul context. România respectă cerințele pentru accesarea acestor resurse financiare europene și trebuie să depună rapid proiecte pentru folosirea acestor sume consistente”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

 Raportul confirmă sumele alocate din bugetul european pentru asistența tehnică și reiterează nevoia de a crește nivelul de informație și transparența pentru ca fondurile să fie accesibile mai ușor și mai rapid pentru toate statele membre.

 Reprezentantul României în Parlamentul European a realizat în trecut o campanie de informare privind aceste resurse financiare și acordă sprijin și îndrumare autorităților care doresc să acceseze aceste sume importante pentru combaterea șomajului.

 Fondul European de Ajustare pentru Globalizare poate finanța proiecte dezvoltate de autoritățile naționale și regionale referitoare la crearea de locuri de muncă, asistența și formarea șomerilor sau diferite acțiuni de suport pentru șomeri, angajați independenți sau angajați cu timp parțial.