35 de copii din comunități extrem de sărace au văzut marea pentru prima dată

0
206

             Pe 25 mai, 35 de copii din șapte comunități foarte sărace din țară au văzut marea pentru prima dată datorită Asociației Reality Check, cu sprijinul Kaufland România, în cadrul programului „Bucurie în Mișcare”. Astăzi se întorc acasă.
Copiii au venit la Mamaia Nord din Ponorâta (Maramureș), Clinceni (Ilfov), Castelu (Constanța), Poarta (Brașov), Potlogi (Dâmbovița), Colonia Bistrița (Bacău) și Delta Văcărești (București). Unii dintre ei au mers o noapte întreagă cu trenul, alții au venit doar de la câțiva kilometri depărtare. Pentru toți a fost însă o premieră și o bucurie uriașă.De nerăbdare, la prima întâlnire cu marea, copiii au sărit îmbrăcați în valuri. Timp de patru zile, copiii s-au bălăcit, au cules scoici, dar au și învățat să lucreze în grup, să scrie impresii de vacanță și să se ajute între ei. S-au cățărat, au jucat fotbal, au sărit pe trambulină, au tras cu arcul și au jucat tenis. Dupa cum spunea Andreea, care locuiește în Ponorâta: ,,De acum am prieteni în toată țara!”

Unul dintre obiectivele acestei mini-vacanţe a fost ieșirea din comunitate pentru a socializa, pentru a vedea că există şi altă lume în afara celei pe care acești copii o cunosc. Sărăcia severă în care trăiesc este greu de imaginat. Condițiile improprii în care locuiesc, nutriția precară, lipsa accesului la servicii medicale decente îi afectează pe copii din primele zile de viață. Dar potențialul lor este extraordinar, iar prin intervenții integrate, pe termen lung, pot fi ajutați să și-l atingă și, astfel, să aibă șansa de a rupe cercul vicios al sărăciei în care familiile lor trăiesc de generații întregi.

„Prin programul Fiecare copil în Grădiniță și în Școală Ponorâta media anuală de prezență în Ponorâta a crescut de la sub 30% la 75% și se menține, iar datorită prezenței regulate, rezultatele școlare sunt mult mai bune. Kaufland România este unul dintre principalii susținători ai programelor noastre, iar surpriza pe care le-a oferit-o copiilor cu această excursie la mare este cel mai frumos cadou de Ziua Copilului.”, a spus Nadia Gavrilă, membru fondator al Asociației Reality Check.