ICCJ a prelungit arestul preventiv pentru Radu Mazăre, după ce a admis contestaţia procurorilor DNA

0
324

Radu Mazăre rămâne în arest, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii, după ce instanţa supremă a admis contestaţia DNA şi a prelungit mandatul emis pe numele fostului edil.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, marţi, să respingă propunerea procurorilor anticorupţie de prelungire a arestului preventiv pentru fostul primar al Constanţei şi au dispus ca el să fie cercetat în arest la domiciliu. Sentinţa a fost atacată de anchetatori, aceştia obţinând joi câştig de cauză, după ce ICCJ a admis contestaţia procurorilor anticorupţie şi a prelungit mandatul de arestare emis pe numele lui Radu Mazăre cu încă 30 de zile. Pentru a fi luată decizia, la nivelul ICCJ a fost constituit un complet de divergenţă, având în vedere că cei doi judecători cărora le-a fost repartizat dosarul nu au putut să ajungă la o concluzie comună.

Tot în cazul lui Mazăre, instanţa supremă a decis, ieri, să respingă definitiv cererea fostului edil de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai blândă. În primă instanţă, judecătorii dispuseseră ca fostul primar al Constanţei să fie arestat la domiciliu. Radu Mazăre a fost arestat în 2 aprilie, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii. Tot atunci a fost emis un mandat de arestare şi pentru Strutinsky, însă acesta era deja arestat preventiv într-un alt dosar.

Radu Mazăre este acuzat că, în perioada 2006 – 2009, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat şi primit circa două milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanţa. Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de Mazăre, atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor. Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008 – 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială, peste şapte milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. În acelaşi timp, între firma respectivă şi primărie a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).