Primăria Craiova vrea să salveze Grădina Botanică

1
439

Autoritățile locale intenționează să preia din nou în administrare Grădina Botanică, aflată acum în administrarea Universității din Craiova. Primarul Lia Olguța Vasilescu spune că nu îi place cum arată acest loc în care universitarii nu au investit nimic până acum și că trebuie amenajată cât de cât. Dincolo de frumusețea naturală unică, Grădina Botanică din Craiova are o mare valoare didactică, alături de miile de taxoni de plante păstrându-se intact și Herbarul de 20.000 de coli de plante al profesorului Alexandru Buia.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a folosit o ironie pentru a răspunde la întrebarea adresată de un jurnalist în timpul unei conferințe de presă – dacă îi place cum arată acum Grădina Botanică. „Arată exact cum își dorește, probabil, Universitatea din Craiova să arate”, a spus primarul Craiovei. Lia Olguța Vasilescu a reamintit că această grădină s-a predat din administrarea Primăriei Craiova în urmă cu doi ani, când universitarii au spus că vor să facă acolo asfaltări, să planteze anumite specii de arbori, arbuști și flori. „Am fost de acord, am predat-o acest amplasament, dar acum mă gândesc să fac demersuri de preluare înapoi la municipalitate”, a declarat primarul Craiovei.

Grădinile și parcurile contează la evaluarea Craiovei

Pe lângă aspectul neîngrijit pe care îl are Grădina Botanică, municipalitatea consideră că acest spațiu verde trebuie obligatoriu reamenajat întrucât Craiova se află în plină competiție pentru obținerea titlului de „Capitală Culturală Europeană”, iar un punct important în reprezintă și modul cum arată parcurile și grădinile municipiului. „În virtutea faptului că ne dorim să fim Capitală Culturală Europeană, una dintre obligațiile pe care ni le-am asumat trebuie să fie și aceea de a amenaja toate parcurile din municipiu ca să arate după un anumit standard. Probabil că vom face cerere către Universitate să ne preda înapoi în administrare Grădina Botanică pentru a putea măcar să facem aleile”, a subliniat Olguța Vasilescu.

Grădina Botanică va fi dichisită de municipalitate

Primăria Craiova are în vedere să investească bani publici în infrastructura care se găsește în Grădina Botanică, urmând ca, la finalul lucrărilor, și această oază de verdeață – cu un preț foarte mare pentru că se află situată chiar în inima orașului – va arăta precum celelalte spații verzi din oraș reamenajate în ultimul timp. „Ați văzut cum s-a lucrat în alte parcuri de cartier despre care eu zic că arată foarte bine. Este aproape finalizat și cel din fața Facultății de Agronomie. Așa trebuie să arate și Grădina Botanică”. Primarul a comparat starea în care se găsește Grădina Botanică din Craiova cu Parcul „Nicolae Romanescu” pentru care se pregătește un proiect de reamenajare, cotat la valoarea de 10 milioane de euro. „Va fi o investiție foarte importantă și care va demonstra cam cum trebuie să arate un parc care a fost medaliat odată cu aur la Paris”, a spus primarul Craiovei.

Herbarul profesorului Alexandru Buia

În ciuda aspectului său neîngrijit, Grădina Botanică din Craiova are o frumusețe naturală aparte. A fost amenajată, în 1952, după schițele profesorului universitar Alexandru Buia, care și-a dorit o bază didactică pentru studenții săi. Grădina Botanică se întinde pe o suprafață de aproximativ 12,8 hectare și este organizată pe mai multe sectoare. La intrarea din strada „Iancu Jianu” se află sectorul ornamental care cuprinde în jur de 140 de taxoni, în principal flori. În nordul și estul grădinii se găsește sectorul dedicat plantelor din România. Cei care își amintesc cum arăta incinta în timpul profesorului Buia spun că acest sector era amenajat ca o imagine unitară a țării. Terenul era nivelat și înălțat pentru a reda întocmai relieful României, plantele fiind cultivate în funcție de aceste forme de relief. În centrul grădinii se află sectorul dedicat sistematicii plantelor, vegetația fiind aranjată în funcție de modul cum a evoluat. Grădina Botanică din Craiova avea și un frumos rozarium care nu s-a mai păstrat. Un adevărat tezaur care se află aici este colecția de plante uscate, herbarul de 20.000 de coli de plante pe care însuși profesorul Alexandru Buia le-a strâns cu mâna sa de pe toată întinderea României.

Ce face Universitatea „Babeș-Bolyai” pentru grădina sa

Grădina Botanică „Alexandru Borza”din Cluj este doar cu puțin mai mare decât cea din Craiova (se întinde pe 14 hectare), dar este considerată cea mai frumoasă din țară, după cea de la București. Și aceasta este administrată tot de o universitate, Universitatea „Babeș-Bolyai”, dar, fiind foarte bine întreținută, este deja un spațiu destinat turiștilor. Se vizitează numai în orele de program și după ce se plătește o taxă de intrare de 5 lei. Grădina din Cluj are, totuși, mulți vizitatori care vin aici curioși să vadă „grădina japoneză”, amenajată în stilul tradițional gyo-no-niwa sau „grădina lui Pliniu”, o grădină tipic romană în care sunt încadrate, pentru efect, și două sicrie veritabile descoperite în vechiul oraș roman Napoca. Pleacă impresionați de „zestrea” clujenilor, dar în mod special de modul cum este întreținut acest spațiu. Grădina din Cluj este atât de iubită de locuitori, spațiul fiind preferat pentru cele mai frumoase fotografii de nuntă.

1 COMENTARIU

  1. Dar pana acum doi ani, pana a fi predata Unviversitatii, Primaria de ce nu a facut nimic pentru aceasta gradina? Din cate stiu Gradina Botanica are o vechime de 60 ani, iar 58 ani a fost sub tutela Primariei; si acum, cei care nu au facut nimic timp de 58 ani, au pretentia ca in doi ani sa investeasca Universitatea din Craiova….

Comments are closed.