Jurnalistul Nicolae Melinescu își lansează la Craiova „O viziune despre televiziune”

0
624

La Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” – Sala „Nicolae Romanescu” are loc astăzi, ora 17.00, în prezența autorului, lansarea volumului „O viziune despre televiziune”, semnat de cunoscutul jurnalist de televiziune Nicolae Melinescu. În cei 40 de ani de activitate, acesta a realizat peste 600 de interviuri – inclusiv cu trei secretari generali ONU și cu șase președinți, între care și primul interviu din istoria televiziunii din România cu un președinte american –, mii de ştiri externe redactate, transmisiuni în direct de la mari evenimente internaţionale, documentare și emisiuni complexe.

Nicolae Melinescu s-a născut în prima zi a anului 1948 și a absolvit Facultatea de Limba și literatura engleză a Universității București, în 1972. A fost repartizat apoi la Televiziunea Română, unde a parcurs treptele profesionale, de la reporter stagiar la comentator, realizator până la redactor-șef adjunct al secției de știri externe.

Din 1990 până în 2001 a condus grupul de reporteri din TVR asociași ai emisiunii WORLD REPORT a CNN-ului. A relatat pentru emisiunile informative din Vietnam, Rhodesia, Africa de Sud, Zambia, Libia, Pakistan, Kosovo și Afganistan. A fost profesor asociat la Cluj-Napoca pentru cursuri de licență și masterat în limba engleză. După obținerea doctoratului în Relații Internaționale cu un studiu despre Africa sub-sahariană, a ținut prelegeri de geopolitică la Universitatea din Cluj, iar din 2012, la Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța. A publicat articole și comunicări științifice și a participat la simpozionul anual de Jurnalism și alte manifestări academice.

Cartea „O viziune despre televiziune” este organizată pe trei direcții principale de cercetare: rolul și funcţiile jurnalismului de televiziune în actuala perioadă marcată de revoluţia comunicării globale prin digitalizare, dimensiunile, funcţiile şi practicile jurnalismului de televiziune, şi norme şi recomandări necesare înțelegerii corecte a mesajelor editoriale transmise prin canalele video/audio.

„Lucrarea poate fi un instrument practic de lucru pentru cei care studiază jurnalismul de televiziune sau se află la începutul unei cariere în acest domeniu, dar şi celor care analizează și vor să pătrundă mecanismele editoriale ale acestui important mijloc de comunicare în masă. Nicolae Melinescu scrie despre documentar, despre reporter și video-cameraman, dar și despre imagini generice, planuri, cadraturi sau despre triunghiularea informației, despre obiectivitate, despre manipulare, despre nevoia imperioasă de cultură profesională. Materialul este însoțit de o bibliografie bogată şi actuală”, precizează reprezentanții Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.