Grecii, furioşi pe directorul FMI

0
281

Grecii erau furioşi, duminică, şi îşi exprimau pe Internet profundul dezacord faţă de declaraţiile directorului general al FMI, Christine Lagarde (foto), care au determinat peste 10.000 de comentarii pe pagina acesteia de Facebook şi înfiinţarea paginii intitulate „Grecii împotriva lui Lagarde”. Aceasta a afirmat, într-un interviu acordat publicaţiei britanice „The Guardian”, că grecii trebuie „să înceapă să se ajute singuri”, prin plata impozitelor, declarându-se mai îngrijorată de soarta copiilor din Africa, privaţi de şcoli decente, decât de cea a grecilor. „Ar trebui să spuneţi acest lucru rudelor celor 3.000 de greci care s-au sinucis şi milioanelor de şomeri”, scrie un utilizator. Mulţi dintre ei au subliniat dificultăţile cu care se confruntă o ţară marcată de patru ani de recesiune şi reforme drastice, dictate de FMI, UE şi BCE în schimbul împrumuturilor ce vizează evitarea intrării ţării în faliment. Aceste măsuri se traduc în special prin tăierea salariilor şi pensiilor. „Nu ne vindeţi gogoşi, doamnă!!! Cine v-a spus că nu ne plătim impozitele??? (…) Grecia, din nefericire, face parte din planul vostru, se asumă responsabilităţi pe care noi le suportăm, dar nu ne luaţi drept idioţi!!!”, scrie o internaută, Anna Kouvousi. „Soţul meu şi cu mine suntem funcţionari publici pensionaţi. Evident, nu veţi fi surprinsă dacă vă spun că pensiile noastre au fost tăiate cu aproximativ 500 de euro, că plătim o taxă pe locuinţă exorbitantă, că ne plătim medicamentele pentru că asigurarea nu ne mai acoperă şi că trebuie să ne susţinem fiica şomeră”, scrie Christina Tsekoura. „Ceea ce nu ştiţi (…) este că familia mea nu datorează nici un euro impozit, nici vreunei agenţii publice, nici vreunei bănci din Grecia sau din străinătate. Suntem constanţi în obligaţiile noastre”, adaugă ea.

Într-un interviu fără compromisuri acordat publicaţiei britanice, Lagarde a insistat că a venit timpul ca Grecia să plătească şi a afirmat foarte clar că FMI nu are intenţia să atenueze termenii programului de austeritate: „Mă gândesc mai mult la copilaşii de la o şcoală dintr-un sătuc din Niger, care au acces la învăţătură două ore pe zi, împărţind câte trei un scaun şi care sunt doritori să aibă o educaţie. Mă gândesc tot timpul la ei, pentru că au mai multă nevoie de ajutor decât oamenii din Atena. (…) Ştiţi ceva? În privinţa Atenei, mă gândesc mereu la toţi acei oameni care încearcă să eludeze fiscul”, a spus şefa FMI.

Văzând reacţia furioasă a grecilor, directorul general al FMI şi-a nuanţat, duminică, pe pagina sa de Facebook, afirmaţiile făcute în interviu, susținând că, „aşa cum am spus de multe ori, sunt foarte înţelegătoare cu poporul grec şi cu problemele cu care se confruntă”. „Acesta este motivul pentru care FMI sprijină Grecia în efortul său de a depăşi criza actuală şi de a reveni pe calea creşterii şi stabilităţii economice”, a adăugat Lagarde, precizând că „fiecare trebuie să contribuie la acest efort, în special cei mai privilegiaţi, şi fiecare trebuie să-şi plătească impozitele”. Peste 10.000 de comentarii, scrise într-un stil mai mult sau mai puţin agresiv, au răspuns, de duminică, mesajului de conciliere.