Consultare publică privind mobilitatea tinerilor voluntari în întreaga UE

0
497

Comisia lansează astăzi, 28 aprilie, o consultare publică privind mobilitatea tinerilor voluntari în întreaga UE. Prin consultarea care va dura 12 săptămâni, se vor colecta opiniile cetățenilor și se vor identifica noi provocări și oportunități în domeniul voluntariatului în rândul tinerilor. Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat:„Solidaritatea este o valoare esențială a Uniunii. În fiecare an, mii de tineri voluntari o pun în practică prin activități transfrontaliere care le conferă noi competențe, construind în același timp o Europă favorabilă incluziunii. Avem datoria de a le asigura tinerilor noștri un cadru european de politici într-o formă optimă, care să îmbunătățească și mai mult calitatea activităților lor de voluntariat și să elimine obstacolele rămase în calea mobilității transfrontaliere. Iată scopul acestei noi inițiative, care, în același timp, sprijină reziliența și redresarea societăților noastre europene.”

Consultarea va contribui la revizuirea Recomandării Consiliului din 2008 privind mobilitatea tinerilor voluntariC, pentru a o adapta la o societate în continuă evoluție. Această inițiativă le va permite tinerilor din Europa să profite pe deplin de oportunitățile oferite de noul Corp european de solidaritate și să participe la condiții optime la activitățile transfrontaliere de solidaritate organizate de autoritățile naționale sau de organisme private.

Se vor lua în considerare provocările în materie de sănătate, cum ar fi pandemia de COVID-19, precum și digitalizarea, incluziunea socială, solidaritatea între generații și schimbările climatice. Consultarea se va baza pe propunerile concrete ale unui grup de experți, precum și pe un studiu privind înlăturarea obstacolelor din calea activităților transfrontaliere de solidaritate.

Atât grupul de experți, cât și studiul furnizează dovezi preliminare și informații cu privire la obstacolele, provocările, nevoile și oportunitățile din peisajul solidarității transfrontaliere. Consultarea publică și informații suplimentare sunt disponibile online.