Spania: Socialiștii de la PSOE au sărbătorit victoria în alegeri

0
346

Premierul spaniol, socialistul Pedro Sanchez, a proclamat victoria partidului PSOE în alegerile legislative de duminică şi s-a arătat dispus să facă coaliţie cu “toate grupările pentru a guverna în limitele Constituţiei”. Într-o alocuţiune ţinută la sediul PSOE din Madrid, Sanchez a sărbătorit rezultatul scrutinului împreună cu mii de susţinători socialişti, evidenţiind că această victorie înseamnă “triumful viitorului şi eşecul trecutului”.

PSOE a obţinut 123 de locuri în Parlament, aproape dublu faţă de Partidul Popular – 66 de locuri.

Partidul liberal de centru-dreapta Ciudadanos a obţinut 57 de mandate, formaţiunea de extremă stânga Podemos 42 de mandate, iar partidul de extremă dreapta Vox, 24 de mandate.

PP a obţinut victoria doar în oraşul autonom Melilla din nordul Africii, a rămas fără reprezentare în Ţara Bascilor, a obţinut un singur mandat în Catalonia şi a pierdut hegemonia în comunităţile autonome spaniole, unde a câştigat toate alegerile începând din 1977.

PSOE a reuşit să ocupe primul loc în toate regiunile, cu excepţia Ţării Bascilor, dominată de naţionaliştii PNV, care au obţinut 6 mandate, Catalonia, unde separatiştii au obţinut o victorie clară şi Navarra, unde a obţinut 2 locuri la egalitate cu o coaliţie conservatoare, deşi a obţinut mai puţine voturi. În Madrid, PSOE a obţinut prima victorie după 1986 în faţa PP.