Actorul Ilie Gheorghe s-a stins din viaţă

2
2127

Actor al Teatrului Naţional din Craiova încă din 1967, unde a făcut, în 50 de ani de carieră, zeci şi zeci de roluri, iubit de public şi de oamenii de teatru, Ilie Gheorghe s-a despărţit de scena vieţii… După ce, în noiembrie 2016, a revenit la TNC în spectacolul “Iona”, după mai bine de 20 de ani de la premieră, Ilie Gheorghe s-a retras din teatru, din cauza unor probleme de sănătate. Dispariţia sa întristează profund o întreagă lume care l-a cunoscut şi l-a aplaudat, bucurându-se din plin de harul său.

 

Ilie Gheorghe s-a născut în comuna doljeană Giubega, la 21 septembrie 1940. În 1967, după ce absolvea Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la clasa prof. Dinu Negreanu, venea actor la Teatrul Naţional din Craiova, pe scena căruia avea să fie, pe rând, Iona, Faust, Caţavencu, Minică, Sile Gurău, dar a fost auzit şi în splendide monologuri din operele lui Cehov, C.S. Lewis sau Boccaccio.

A obţinut Premiul criticii pentru cel mai bun actor al anului 1994, Premiul Naţional „Marin Sorescu” conferit de Academia Română, Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat, în 2004, de Preşedinţia României. UNITER l-a recompensat în 2005 cu Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, pentru Harpagon din „Avarul” de Moliere (regia: Bocsardi Laszlo), iar în 2011 – cu Premiul pentru întreaga activitate. A fost premiat de alte numeroase instituţii naţionale de cultură, a fost aclamat pe scenele internaţionale din întreaga lume.

În Estonia, unde a jucat „Iona”, presa s-a întrecut în superlative: „Vedeta teatrului din Craiova, Ilie Gheorghe, aflat la apogeul forţei sale artistice, s-a ridicat fără îndoială, la dimensiuni mitologice cu rolul Iona… Un adevărat maestru de mare clasă” (Martin Kruus, „Sirp”, iulie 1998). Marin Sorescu l-a onorat cu prietenia sa şi l-a considerat cel mai bun Iona. American Biographical Institute l-a nominalizat pentru titlul „Omul anului” pe 1996. La Singapore, unde se afla în turneu cu acelaşi spectacol, la conferinţa de presă de după spectacol, un redactor al televiziunii care l-a transmis a exclamat: „Acum după ce am văzut Iona, avem sentimentul că ştim să vorbim româneşte”. A colindat lumea cu spectacolele lui Silviu Purcărete, iar englezii au exclamat după ce l-au văzut în rolul Caliban din „Furtuna”: „Un alt Caliban nu mai poate fi în Anglia!”.

A avut roluri nu numai în teatru, ci a desfăşurat o bogată activitate în cinematografie şi televiziune: „Moromeţii” (1985, regia Stere Gulea), „Aurul alb” (1989, regia Mihai Drăgănescu), „Undeva la Palilula” (2012, regia Silviu Purcărete), serialele TV „Ochii care nu se văd” şi „Răzbunarea Robertei”.

 

La împlinirea a 50 de ani de scenă şi a 75 de ani de viaţă, Teatrul Naţional Craiova l-a omagiat pe Ilie Gheorghe într-un spectacol antologic: „O jumătate de secol în slujba Thaliei”, care a avut loc pe data de 22 mai 2016.

2 COMENTARII

Comments are closed.